Lokal undervisningsplan (LUP) for den Pædagogisk assistent EUX uddannelse fra juni 2023
Mål for undervisningen
Målene og indholdet i undervisningen finder du herunder. Det er beskrevet i temaer, fag eller forløb. Indholdet angiver de konkrete aktiviteter, eleverne laver på uddannelsen.
Skoleperioderne
Der er nedenstående skoleperioder i løbet af uddannelsen:
- Skoleperiode 1
- Skoleperiode 2
- Skoleperiode 3
- Skoleperiode 4
- Skoleperiode 5
I nedenstående kan du se om oversigt over hele dit uddannelsesforløb.

Fagene på uddannelsen
Der er følgende PA-relaterede fag på uddannelsen:
- Pædagogik
- Psykologi i den pædagogiske praksis
- Kommunikation i den pædagogiske praksis
- Sundhed i den pædagogiske praksis
- Bevægelse og idræt
- Natur og udeliv
- Digital kultur
- Kulturelle udtryksformer og aktiviteter
- Arbejdsmiljø og ergonomi
Her bliver PA-fagene beskrevet nærmere:
Pædagogik
I faget pædagogik arbejdes der bl.a. med aktuelle og relevante pædagogiske retninger, teorier og metoder. Omdrejningspunktet er den pædagogiske målgruppes trivsel, udvikling og læring. Der arbejdes fx ligeledes med den pædagogiske assistents rolle, legen betydning for det enkelte barns udvikling samt inklusion og mangfoldighed.
Psykologi i den pædagogiske praksis
I faget psykologi i den pædagogiske praksis arbejdes der bl.a. forskellige psykologiske teorier. Eleven får bl.a. viden om udviklings- og socialpsykologi for at kunne understøtte målgruppen identitetsdannelse. Fokus er ligeledes på at bruge sin viden om psykologiske teorier til at igangsætte aktiviteter
Kommunikation i den pædagogiske praksis
I faget kommunikation i den pædagogiske praksis får eleven viden om kommunikationsteorier og metoder. Denne viden skal fx anvendes til at indgå i en professionel dialog. Der arbejdes bl.a. med verbal og nonverbal kommunikation samt forskellige dokumentationsformer.
Sundhed i den pædagogiske praksis
I faget sundhed i den pædagogiske praksis lærer eleven at arbejde sundhedsfremmende og sygdomsforebyggende i den pædagogiske praksis. Der arbejdes ligeledes med kost, sundhed, samt de mest almindelige forekommende sygdomme og viden om smittevej og at bryde smittekæden.
Bevægelse og idræt
I faget Bevægelse og idræt arbejdes der med at anvende viden om leg, bevægelse og idræt til at understøtte den pædagogiske målgruppes fysiske, psykiske og sociale udvikling. Der arbejdes ligeledes med at planlægge og formidle forskellige bevægelseslede i kreative og fantasifulde rammer.
Natur og udeliv
I faget natur og udeliv arbejdes der med naturen som sanse-, lærings- og oplevelsesrum. Den pædagogiske målgruppes fantasi og kreativitet understøttes gennem innovativt arbejdet med natur- og genbrugsmaterialer på værksted og i naturen. Der arbejdes indenfor rammerne af friluftspolitik og lokale naturvejledningstilbud samt sikkerhed- og lovsmæssige retningslinjer.
Digital kultur
I faget digital kultur arbejdes der med anvendelse af digitale medier til at planlægge og igangsætte pædagogiske aktiviteter herunder fokus på kreative og æstetiske udtryksformer. Der arbejdes ligeledes med målgruppens overvejelser og adfærd i brugen af digital- og sociale medier samt anvendelse af it, social og digitale medier til formidlings-, kommunikations- og dokumentationsredskaber.
Kulturelle udtryksformer og aktiviteter
I faget kulturelle udtryksformer og aktiviteter skal eleven gennem egenproduktion udvikle egen kreativitet indenfor områderne musik, drama og værksted samt kunne igangsætte aktiviteter i samspil med den pædagogiske målgruppe. Der arbejdes ligeledes med planlægning og udøvelse af æstetiske, musiske og praktiske forløb i forhold til den pædagogiske målgruppe.
Arbejdsmiljø og ergonomi
I faget arbejdsmiljø og ergonomi arbejdes der med det fysiske, kemiske, psykosociale og ergonomiske arbejdsmiljø. Der arbejdes ligeledes med at planlægge og arbejde med forflytningsopgaver herunder forebygge arbejdsbetingede belastninger og arbejdsulykker ved hjælp af velfærdsteknologi, hjælpemidler og ergonomiske teknikker.
Disse PA-fag er med til at gøre dig til en kompetent og professionel pædagogisk assistent , der kan arbejde praktiske pædagogiske opgaver, indsatser og aktiviteter
Andre fag på PA-uddannelsen
Udover de PA-relaterede fag, er der følgende fag på den pædagogiske assistent uddannelse:
- Valgfrit uddannelsesspecifikt fag
- Grundfag (alle grundfag fremstår af nedenstående oversigt)
Grundfag | Niveau |
---|---|
Dansk | A-niveau |
Engelsk | B-niveau |
Matematik | B-niveau |
Samfundsfag | B-niveau |
Kommunikation og IT | C-niveau |
Biologi | C-niveau |
Idehistorie | B-niveau |
Valgfag (Skolen skal udbyde et fremmedsprog på C-niveau) | C-niveau |
Valgfag (Skolen skal udbyde et fremmedsprog på B-niveau) | Løft af niveau i et fag |
Erhvervsområdeprojekt |
Nedenstående er en oversigt over de temaer du skal arbejde med i skoleperioderne:
Pædagogiske og didaktiske principper:
Pædagogiske og didaktiske principper:
Undervisningen tager udgangspunkt i erhvervsfaglige og relevante cases og problemstillinger, hvor eleverne individuelt eller i fællesskab kan reflektere og problemløse.
Undervisningen tilrettelægges så den tilgodeser den enkelte elevs progression i forhold til fagets mål og faglige stolthed. Derfor varierer Arbejdsformerne således at alle elevers læringsstile og motivationsfaktorer inddrages.
Elevernes fagidentitet udvikles i samspil med underviseren i individuel vejledning og med feedback i grupper, således at eleven motiveres til yderligere læring og erkendelse.
Underviseren fungerer som facilitator i læringsprocessen, hvor refleksion, evaluering og feedback er en vigtig motivator. Fx kan samarbejdsaftaler i grupper være en brugbar metode.
Elevens læring udvikles over hele elevens uddannelse i et parløb mellem oplæring og skole, og der tages højde for dette i undervisningen ved at bringe praksisnære erfaringer med ind i klasserummet. Teorien inddrages og dermed får praksiseksemplerne en betydning der kan omsættes til læring og faglighed.
Undervisningen foregår via nedenstående metoder og arbejdsformer:
- Simulation
- SKILLS
- Kollaborativt læring
- Praksis- og anvendelsesorienteret undervisning fx rollespil
- Online undervisning
- Observationsstudier - undersøgelse i praksis
- Casearbejde
- Helhedsorienteret undervisning
- Digitale teknologier
- Velfærdsteknologi
- Feed up - Feed back og feed forward
- Vidensdeling på tværs af hold eleverne i mellem
- Facilitering
KLIK HER for at se Metodekatalog for SOSU ZBC
Formål med skole- og oplæringsopgaverne
Formålet med skole- og oplæringsopgaverne er at skabe sammenhæng mellem dit forløb på skolen og i oplæringen. Erfaringer fra praksis skal inddrages i skoleforløbene og teorien skal bruges i praksis.
Du skal udarbejde skole- oplæringsopgaverne, da de er et led i at nå praktikmålene.
Ved at arbejde med skole-og oplæringsopgaverne udvikler du gradvist din rolle og fagidentitet som pædagogisk. Du får desuden mere og mere fokus på den pædagogiske assistents kerneopgaver.
Du skal arbejde med disse skole- og oplæringsopgaver på uddannelsen til pædagogisk assistent:
Oplæringsperiode | Skole- og oplæringsopgave |
---|---|
Oplæringsperiode 1 | Skole- oplæringsopgave 1: Kendskab til målgruppen |
Oplæringsperiode 2 | Skole- og oplæringsopgave 2: Den pædagogiske assistents handlekompetence |
Oplæringsperiode 3 | Skole- og oplæringsopgave 3: Pædagogiske læringsmiljøer |
Skoleperiode 1
Du skal nu i gang med skoleperiode 1 (SP 1)
Skoleperiode 1 varer 4 uger
I skoleperiode 1 skal du arbejde med følgende temaer:
- Tema 1.1: Den pædagogiske assistent i teori og praksis (varighed: 19 dage)
- Tema 1.2: Optakt til oplæringsperiode 1 (varighed: 1 dag)
Indhold
I skoleperiode 1 vil du og dine holdkammerater blive introduceret til skolen samt hinanden. Der vil ligeledes være introduktion til skolens it-systemer herunder MOODLE og LECTIO.
Der vil blive arbejdet med forskellige pædagogiske teorier, din rolle som pædagogisk assistent samt igangsættelse af aktiviteter til en pædagogisk målgruppe.
I slutningen af skoleperioden vil du i tema 1.2 blive introduceret til skole- og oplæringsopgave 1 samt til de oplæringsmål, som du skal arbejde med i oplæringsperiode 1.
Tema 1.1: Den pædagogiske assistent i teori og praksis
I dette tema skal du have en grundlæggende introduktion til:
- Uddannelsens opbygning og de uddannelsesspecifikke fag
- Det at opbygge en egentlig fagidentitet
- Betydningen af at have medansvar for trivsel og læring i både klasserummet og på praktikpladsen.
I de første 4 uger udarbejdes et aktivitets - og legekatalog, hvor hvert fag bidrager med timer. På denne måde vil du opleve, at der er en rød tråd fra teorien til den kommende oplæring, hvor du kan anvende/finde inspiration i kataloget til pædagogiske aktiviteter.
I tema 1.1 vil der være to simulationer.
Klik på + til højre i feltet med "Målpinde" for at se mål for temaetMålpinde
- Eleven kan anvende viden om didaktiske modeller og har forståelse for den pædagogiske assistents rolle i etableringen af rammer for læring og udvikling.
- Eleven kan planlægge, gennemføre og evaluere pædagogiske forløb og kan anvende mål for handle- og læreplaner i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende metoder til observation og kan på baggrund af sine iagttagelser justere egen pædagogiske praksis samt bidrage til at justere institutionens hverdagspraksis.
- Eleven kan anvende viden om forskellige pædagogiske målgrupper, til at understøtte den enkeltes egne ressourcer, handlekompetencer og mestring af hverdagen.
- Eleven kan anvende viden om magtanvendelse, omsorgs-, underretnings-, oplysnings- og tavshedspligt, til at arbejde efter gældende lovgivning i den pædagogiske sektor.
- Eleven kan etablere relationer i arbejdet med den pædagogiske målgruppe samt reflektere over den professionelles ansvar for anerkendelse i samspillet og samværet.
- Eleven kan anvende viden om omsorg og omsorgssvigt i arbejdet med den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om legens betydning, til at understøtte den pædagogiske målgruppes sociale kompetencer og arbejde med målgruppens trivsel, læring og udvikling.
- Eleven kan anvende viden om den pædagogiske målgruppes psykologiske udvikling, til at understøtte trivsel, læring og udvikling
- Eleven kan selvstændigt understøtte den pædagogiske målgruppes leg, læring og udvikling på baggrund af viden om psykologiske teorier.
- Eleven kan anvende viden om verbal og non-verbal kommunikation, til at indgå i professionelle relationer med den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om dokumentation som redskab til kvalitetssikring samt til samarbejde og kommunikation med kollegaer og andre fagpersoner.
- Eleven skal kunne arbejde sundhedsfremmende og sygdomsforebyggende i den pædagogiske praksis samt kunne anvende et sundhedsbegreb, der medtager psykiske, fysiske og sociale forhold.
- Eleven kan igangsætte sundhedsfremmende aktiviteter i den pædagogiske praksis under hensyn til mestring og forskellige forståelser af sundhed.
- Eleven kan anvende viden om nationale retningslinjer og lokale procedurer for hygiejne til at kunne forebygge infektioner.
- Eleven kan selvstændigt støtte og motivere den pædagogiske målgruppe, til at tage ansvar for egen personlige hygiejne.
- Eleven skal kunne begrunde det sundhedsfremmende og sygdomsforebyggende arbejde i den pædagogiske praksis samt kunne identificere psykiske, fysiske og sociale forholds betydning for det sundhedsfremmende og sygdomsforebyggende arbejde.
- Eleven kan vurdere og begrunde igangsatte sundhedsfremmende aktiviteter i den pædagogiske praksis under hensyn til mestring og forskellige forståelser af sundhed.
- Eleven kan anvende viden om nationale retningslinjer og lokale procedurer for hygiejne til at vurdere og begrunde det konkrete arbejde for at forebygge infektioner.
- Eleven kan vurdere og begrunde behovet for at støtte og motivere den pædagogiske målgruppe, til at tage ansvar for egen personlige hygiejne.
- Eleven kan anvende viden om leg, sanser, bevægelse og idræt, til at understøtte den pædagogiske målgruppes fysiske, psykiske og sociale udvikling og trivsel.
- Eleven kan planlægge og formidle forskellige sanse- og bevægelseslege i kreative og fantasifulde rammer samt organisere bevægelseslege, der understøtter specifikke udviklings- og læringsområder.
- Eleven skal kunne planlægge, gennemføre og målrette inkluderende idræts- og bevægelsesaktiviteter, hvor målgruppen oplever glæde ved bevægelse og møder varierede deltagelsesmuligheder.
- Eleven kan anvende viden om den pædagogiske målgruppes motoriske udvikling og sansning, til at tilrettelægge og udføre sansemotoriske aktiviteter.
- Eleven kan anvende viden om leg, sanser, bevægelse og idræt til at begrunde hvordan der arbejdes målrettet med at understøtte målgruppens fysiske, psykiske og sociale udvikling og trivsel.
- Eleven kan målrettet planlægge og formidle forskellige sanse- og bevægelseslege i kreative og fantasifulde rammer, samt organisere bevægelseslege der understøtter specifikke udviklings- og læringsområder.
- Eleven skal kunne vurdere og begrunde, hvordan målrettede inkluderende idræts- og bevægelsesaktiviteter kan forbedre den pædagogiske målgruppes deltagelsesmuligheder og oplevelse af glæde ved bevægelse.
- Eleven kan anvende viden om den pædagogiske målgruppes motoriske udvikling og sansning til at begrunde og målrette tilrettelæggelse og udførelse af sansemotoriske aktiviteter.
- Eleven kan medvirke i udviklingen af pædagogiske forløb, der anvender naturen som sanserum, læringsrum og oplevelsesrum.
- Eleven kan anvende viden om naturen og udelivets muligheder, til at understøtte den pædagogiske målgruppes socialisering, identitet og sansemotoriske udvikling.
- Eleven kan målrettet planlægge, udvikle og begrunde innovative pædagogiske forløb, der anvender naturen som sanserum, læringsrum og oplevelsesrum.
- Eleven kan vurdere og begrunde naturen og udelivets muligheder som redskab til målrettet at understøtte den pædagogiske målgruppes socialisering, identitet og sansemotoriske udvikling.
- Eleven kan anvende digitale medier, til at planlægge og igangsætte pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan anvende forskellige digitale medier til pædagogiske aktiviteter med fokus på kreative og æstetiske udtryksformer.
- Eleven kan anvende viden om den pædagogiske målgruppes legekultur, til at inddrage relevante digitale redskaber i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende digitale medier, til målrettet at planlægge og igangsætte pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan vurdere og begrunde anvendelsen af forskellige digitale medier til målrettede pædagogiske aktiviteter med fokus på kreative og æstetiske udtryksformer.
- Eleven kan anvende viden om den pædagogiske målgruppes legekultur, til at begrunde inddragelsen af relevante digitale redskaber i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende viden om form, materialer og teknikker, til at igangsætte aktiviteter med den pædagogiske målgruppe inden for områderne musik, drama og værksted.
- Eleven kan selvstændigt planlægge og udøve æstetiske, musiske og praktiske forløb i forhold til den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan skabe rammer for leg, oplevelser og sansninger, der understøtter den pædagogiske målgruppes æstetiske udvikling og læring.
Tema 1.2: Optakt til oplæringsperiode 1
Du skal nu ud i din første oplæringsperiode - Oplæringsperiode 1 (OP 1).
Fælles for alle oplæringsperioderne er, at du skal arbejde med en skole- og oplæringsopgave. Se skole- og oplæringsopgave 1 i nedenstående:
I dette tema skal du:
- I fællesskab med holdet repetere den viden du har opnået i skoleperiode 1.
- Forholde dig til oplæringsmålene
- Have gennemgået og forståelse for oplæringsopgavens formål. (Kendskab til målgruppen)
Før opstart af oplæringsperioden
Den sidste undervisning i pædagogik skal introducere dig til oplæringsopgaven så du:
- bliver informeret om opgavens indhold
- får en forståelse for, hvad du skal bruge opgaven til, når du kommer tilbage fra oplæringen
- bliver præsenteret for oplæringsmålene
I oplæringsperioden
I oplæringsperioden skal du i dit arbejde med oplæringsopgave 1 følgende:
- Samarbejde med oplæringsvejleder omkring det faglige indhold i opgaven
- Du skal løbende skrive logbog og refleksioner herfra skal deles med vejleder.
- Logbog og opgave skal du til slut i oplæringen sørge for bliver uploadet i din portfoliomappe
Efter oplæringsperioden
I skoleperiode 2 skal du bruge dine refleksioner og observationer som en grundlæggende forståelse for målgruppen og praksis.
Klik på + til højre i feltet med "Målpinde" for at se mål for oplæringsperioden
Målpinde
- Eleven kan selvstændigt og sammen med andre varetage de pædagogiske opgaver med forståelse for lovgivningen på det konkrete lærested og de politiske målsætninger for området.
- Eleven kan igangsætte pædagogiske aktiviteter, der har fokus på målgruppens sproglige udvikling.
- Eleven kan understøtte målgruppens kompetencer til at etablere venskaber og indgå i relationer.
- Eleven kan selvstændigt varetage pædagogiske omsorgsopgaver ud fra en empatisk og faglig professionel tilgang, hvor der arbejdes med at forstå målgruppens signaler og behov.
- Eleven kan igangsætte og motivere til pædagogiske aktiviteter, der skaber engagement og glæde ved fysisk aktivitet og bevægelse.
- Eleven kan anvende udeliv og naturen til at iværksætte pædagogiske aktiviteter, der lærer målgruppen om naturfænomener og bæredygtighed.
- Eleven kan selvstændigt følge hygiejniske retningslinjer og tage initiativ til handlinger, der forebygger infektion i institutioner.
- Eleven kan igangsætte musiske, æstetiske og kulturelle aktiviteter med fokus på indtryk, oplevelser, dannelse, følelser og kropslige sansninger.
- Eleven kan anvende sociale og digitale medier som redskab i pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan anvende velfærdsteknologi på lærestedet.
- Eleven kan deltage aktivt i faglige drøftelser, i evaluering og dokumentation af pædagogiske aktiviteter, i det daglige arbejde, til møder og ved vejledning samt i samarbejdet med øvrige fagprofessionelle.
- Eleven kan selvstændigt arbejde med egen rolle og ansvar i forhold til fysiske og psykiske arbejdsbelastninger, herunder ergonomi, konflikthåndtering, samarbejde og arbejdsmiljø.
- Eleven kan anvende målrettet kommunikation i dialog med målgruppen, målgruppens forældre og pårørende og kolleger.
- Eleven kan arbejde med etiske, daglige dilemmaer og reflektere over egen fagprofessionelle rolle i sin pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende og reflektere over pædagogiske observationer til at planlægge, igangsætte, tilpasse og fagligt begrunde pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan igangsætte leg og aktiviteter, der medtænker køn, inkluderende processer og fællesskaber, herunder børn i udsatte positioner.
- Eleven kan selvstændigt gennemføre pædagogiske observationer for at understøtte målgruppens trivsel, nysgerrighed og kendskab til sig selv.
- Eleven kan selvstændigt og i samarbejde med andre skabe rammer for det pædagogiske måltid og igangsætte samtaler om kultur, fællesskaber, sunde valg og livskvalitet.
Skoleperiode 2
Du skal nu i gang med skoleperiode 2 (SP 2)
Skoleperiode 2 varer 20 uger
I skoleperiode 2 skal du arbejde med følgende temaer:
- Tema 2.1: Praksis i pædagogik samt Bevægelse og idræt (varighed: 10 dage)
- Tema 2.2: Udvikling og læring (varighed: 20 dage)
- Tema 2.3: Arbejdsmiljø (varighed: 5 dage)
- Tema 2.4: Dukketeater (varighed: 4 dage)
- Tema 2.5: Optakt til oplæringsperiode 2 (varighed: 1 dag)
Udover ovenstående temaer skal du også arbejde med følgende fag:
- Grundfag (varighed: 20 dage)
Indhold
Skoleperiode 2 starter op med et projektforløb, hvor dine refleksioner og observationer fra skole- og oplæringsperiode 1 inddrages.
I skoleperioden arbejdes der ligeledes med rammerne og gældende lovgivning for den pædagogiske sektor i dagtilbud, skole/SFO og specialområdet.
Med udgangspunkt i børns identitet og udvikling arbejdes der med pædagogiske læreplaner, leg og læring. Der ligeledes fokus på sundhedsfremme i den pædagogiske praksis.
I skoleperioden arbejdes der ligeledes med arbejdsmiljø samt produktion af et dukketeater.
Tema 2.1: Praksis i Pædagogik samt Bevægelse og idræt
Tema 2.1 starter med en opfølgning på dit arbejde med skole- og oplæringsopgave 1.
I temaet skal du ligeledes arbejde i dybden med:
- Teori om pædagogiske tænkere og sammenhængen til menneskesyn
- Bevægelsesmiljøer og bevægelseskultur til at understøtte specifikke udviklings- og læringsområder. Du kommer til at øve dig i at planlægge, gennemføre og evaluere idrætslige lege- og sanseaktiviteter.
Målpinde
- Eleven kan anvende viden om leg, sanser, bevægelse og idræt, til at understøtte den pædagogiske målgruppes fysiske, psykiske og sociale udvikling og trivsel.
- Eleven kan planlægge og formidle forskellige sanse- og bevægelseslege i kreative og fantasifulde rammer samt organisere bevægelseslege, der understøtter specifikke udviklings- og læringsområder.
- Eleven skal kunne planlægge, gennemføre og målrette inkluderende idræts- og bevægelsesaktiviteter, hvor målgruppen oplever glæde ved bevægelse og møder varierede deltagelsesmuligheder.
- Eleven kan anvende viden om leg, sanser, bevægelse og idræt til at begrunde hvordan der arbejdes målrettet med at understøtte målgruppens fysiske, psykiske og sociale udvikling og trivsel.
- Eleven kan målrettet planlægge og formidle forskellige sanse- og bevægelseslege i kreative og fantasifulde rammer, samt organisere bevægelseslege der understøtter specifikke udviklings- og læringsområder.
- Eleven skal kunne vurdere og begrunde, hvordan målrettede inkluderende idræts- og bevægelsesaktiviteter kan forbedre den pædagogiske målgruppes deltagelsesmuligheder og oplevelse af glæde ved bevægelse.
- Eleven kan anvende viden om aktuelle og relevante pædagogiske retninger, teorier og metoder, til at arbejde med den pædagogiske målgruppes trivsel, udvikling, læring og dannelse.
- Eleven kan anvende viden om forskellige pædagogiske målgrupper, til at understøtte den enkeltes egne ressourcer, handlekompetencer og mestring af hverdagen.
- Eleven kan anvende viden om magtanvendelse, omsorgs-, underretnings-, oplysnings- og tavshedspligt, til at arbejde efter gældende lovgivning i den pædagogiske sektor.
- Eleven kan etablere relationer i arbejdet med den pædagogiske målgruppe samt reflektere over den professionelles ansvar for anerkendelse i samspillet og samværet.
- Eleven kan anvende viden om omsorg og omsorgssvigt i arbejdet med den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om legens betydning, til at understøtte den pædagogiske målgruppes sociale kompetencer og arbejde med målgruppens trivsel, læring og udvikling.
Tema 2.2: Udvikling og læring
I dette tema kommer du til at arbejde med:
- Rammer og lovgivning for dagtilbud, skole/SFO og specialområdet
- Målgruppens identitetsudvikling
- Læreplaner - leg og læreprocesser
- Understøttende undervisning
- Sundhedsfremme
- ADL (Almindelig daglig livsførelse)
- Selvhjulpenhed og handlekompetence
- Udvikling af aktiviteter til menneskets fysiske, psykiske, sociale og kognitive udvikling
- Digital dannelse, IT i børnehøjde og egne IT og digitale færdigheder i forhold til pædagogisk praksis
Målpinde
- Eleven kan anvende viden om aktuelle og relevante pædagogiske retninger, teorier og metoder, til at arbejde med den pædagogiske målgruppes trivsel, udvikling, læring og dannelse.
- Eleven kan anvende viden om didaktiske modeller og har forståelse for den pædagogiske assistents rolle i etableringen af rammer for læring og udvikling.
- Eleven kan planlægge, gennemføre og evaluere pædagogiske forløb og kan anvende mål for handle- og læreplaner i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende metoder til observation og kan på baggrund af sine iagttagelser justere egen pædagogiske praksis samt bidrage til at justere institutionens hverdagspraksis.
- Eleven kan anvende viden om forskellige pædagogiske målgrupper, til at understøtte den enkeltes egne ressourcer, handlekompetencer og mestring af hverdagen.
- Eleven kan anvende viden om, hvordan Serviceloven, Dagtilbudsloven og Folkeskoleloven danner grundlag og ramme for den pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende viden om legens betydning, til at understøtte den pædagogiske målgruppes sociale kompetencer og arbejde med målgruppens trivsel, læring og udvikling.
- Eleven kan anvende viden om sammenhænge mellem kognition og sproglig udvikling til selvstændigt at planlægge, igangsætte og afprøve aktiviteter, der understøtter sprogstimulerende miljøer.
- Eleven kan reflektere over hvordan den pædagogiske praksis kan have indflydelse på kønsroller og stereotyper.
- Eleven kan anvende viden om den pædagogiske målgruppes psykologiske udvikling, til at understøtte trivsel, læring og udvikling
- Eleven kan selvstændigt understøtte den pædagogiske målgruppes leg, læring og udvikling på baggrund af viden om psykologiske teorier.
- Eleven kan anvende viden om udviklings- og socialpsykologi til selvstændigt at understøtte målgruppens identitetsdannelse og evne til at indgå i relationer og sociale fællesskaber.
- Eleven kan anvende viden om tilknytningsteori og -forstyrrelser, til at understøtte udvikling, læring og trivsel.
- Eleven kan anvende viden om socialpsykologi og kognitiv psykologi til selvstændigt og i samarbejde med andre at arbejde målrettet med den pædagogiske målgruppes trivsel, nysgerrighed, læring og udvikling.
- Eleven kan anvende viden om faktorer, der kan fremme eller hæmme den pædagogiske målgruppes motivation, til at deltage i pædagogiske aktiviteter og fællesskaber.
- Eleven kan anvende viden om verbal og non-verbal kommunikation, til at indgå i professionelle relationer med den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om betydningen af at kommunikere anerkendende i den professionelle relation og dialog med familie og pårørende.
- Eleven kan anvende retningslinjer og redskaber til konflikthåndtering i forhold til den pædagogiske målgruppe.
- Eleven skal kunne arbejde sundhedsfremmende og sygdomsforebyggende i den pædagogiske praksis samt kunne anvende et sundhedsbegreb, der medtager psykiske, fysiske og sociale forhold.
- Eleven kan igangsætte sundhedsfremmende aktiviteter i den pædagogiske praksis under hensyn til mestring og forskellige forståelser af sundhed.
- Eleven kan anvende viden om kostens og måltidets betydning for sundhed, trivsel og socialisering, til at tilrettelægge måltidet som målrettet pædagogisk aktivitet.
- Eleven kan anvende viden om nationale retningslinjer og lokale procedurer for hygiejne til at kunne forebygge infektioner.
- Eleven kan anvende viden om hygiejne og håndtering af fødevarer, når der tilberedes mad til eller sammen med den pædagogiske målgruppe.
- Eleven skal have kendskab til de mest almindeligt forekommende sygdomme og anvende viden om smitteveje, til at bryde smittekæden og mindske risikoen for institutionsinfektioner.
- Eleven skal kunne begrunde det sundhedsfremmende og sygdomsforebyggende arbejde i den pædagogiske praksis samt kunne identificere psykiske, fysiske og sociale forholds betydning for det sundhedsfremmende og sygdomsforebyggende arbejde.
- Eleven kan vurdere og begrunde igangsatte sundhedsfremmende aktiviteter i den pædagogiske praksis under hensyn til mestring og forskellige forståelser af sundhed.
- Eleven kan anvende viden om kostens og måltidets betydning for sundhed, trivsel og socialisering, til at begrunde og vurdere tilrettelagte måltider som målrettet pædagogisk aktivitet.
- Eleven kan anvende viden om nationale retningslinjer og lokale procedurer for hygiejne til at vurdere og begrunde det konkrete arbejde for at forebygge infektioner.
- Eleven kan vurdere og begrunde betydningen af viden om hygiejne og håndtering af fødevarer, når der tilberedes mad til eller sammen med den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan identificere mulige smitteveje og deltage i innovative processer for at bryde smittekæden og mindske risikoen for institutionsinfektioner.
- Eleven kan anvende viden om leg, sanser, bevægelse og idræt, til at understøtte den pædagogiske målgruppes fysiske, psykiske og sociale udvikling og trivsel.
- Eleven kan planlægge og formidle forskellige sanse- og bevægelseslege i kreative og fantasifulde rammer samt organisere bevægelseslege, der understøtter specifikke udviklings- og læringsområder.
- Eleven kan anvende viden om den pædagogiske målgruppes motoriske udvikling og sansning, til at tilrettelægge og udføre sansemotoriske aktiviteter.
- Eleven kan anvende viden om leg, sanser, bevægelse og idræt til at begrunde hvordan der arbejdes målrettet med at understøtte målgruppens fysiske, psykiske og sociale udvikling og trivsel.
- Eleven kan målrettet planlægge og formidle forskellige sanse- og bevægelseslege i kreative og fantasifulde rammer, samt organisere bevægelseslege der understøtter specifikke udviklings- og læringsområder.
- Eleven kan anvende viden om den pædagogiske målgruppes motoriske udvikling og sansning til at begrunde og målrette tilrettelæggelse og udførelse af sansemotoriske aktiviteter.
- Eleven kan medvirke i udviklingen af pædagogiske forløb, der anvender naturen som sanserum, læringsrum og oplevelsesrum.
- Eleven kan anvende viden om naturen og udelivets muligheder, til at understøtte den pædagogiske målgruppes socialisering, identitet og sansemotoriske udvikling.
- Eleven kan understøtte den pædagogiske målgruppes fantasi og kreativitet gennem innovativt arbejde med natur- og genbrugsmaterialer på værksted og i naturen.
- Eleven kan anvende viden om naturens ressourcer og menneskelig påvirkning, til at inddrage bæredygtighed i de pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan anvende viden om naturfænomener, til gennem formidling af naturoplevelser at stimulere nysgerrighed og erfaringsdannelse hos den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan målrettet planlægge, udvikle og begrunde innovative pædagogiske forløb, der anvender naturen som sanserum, læringsrum og oplevelsesrum.
- Eleven kan vurdere og begrunde naturen og udelivets muligheder som redskab til målrettet at understøtte den pædagogiske målgruppes socialisering, identitet og sansemotoriske udvikling.
- Eleven kan deltage i planlægning, gennemførelse og evaluering af innovative processer, der understøtter den pædagogiske målgruppes fantasi og kreativitet gennem arbejde med natur- og genbrugsmaterialer på værksted og i naturen.
- Eleven kan anvende viden om naturens ressourcer og menneskelig påvirkning, til at deltage i planlægning, gennemførelse og evaluering af innovative processer, der inddrager bæredygtighed i de pædagogiske aktiviteter.
- Eleven skal kunne anvende viden om og identificere naturfænomener til, gennem formidling af naturoplevelser, at stimulere nysgerrighed og erfaringsdannelse hos den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende digitale medier, til at planlægge og igangsætte pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan anvende viden om sociale mediers betydning i forhold til socialisering, identitets- og relationsdannelse.
- Eleven kan anvende forskellige digitale medier til pædagogiske aktiviteter med fokus på kreative og æstetiske udtryksformer.
- Eleven kan anvende viden om den pædagogiske målgruppes legekultur, til at inddrage relevante digitale redskaber i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende digitale medier, til målrettet at planlægge og igangsætte pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan vurdere og begrunde sociale mediers betydning i forhold til socialisering, identitets- og relationsdannelse.
- Eleven kan vurdere og begrunde anvendelsen af forskellige digitale medier til målrettede pædagogiske aktiviteter med fokus på kreative og æstetiske udtryksformer.
- Eleven kan anvende viden om den pædagogiske målgruppes legekultur, til at begrunde inddragelsen af relevante digitale redskaber i den pædagogiske praksis.
- Eleven skal gennem egenproduktion udvikle egen kreativitet inden for områderne musik, drama og værksted og kunne igangsætte aktiviteter i samspil med den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om aktiviteter inden for musik, drama og værksted, til at arbejde målrettet med pædagogiske lære- og handleplaner.
- Eleven kan selvstændigt planlægge og udøve æstetiske, musiske og praktiske forløb i forhold til den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan skabe rammer for leg, oplevelser og sansninger, der understøtter den pædagogiske målgruppes æstetiske udvikling og læring.
- Eleven kan anvende viden om kulturens betydning for opfattelsen og udviklingen af kønsroller, til at understøtte den pædagogiske målgruppes forskellige udtryk og interesser.
Tema 2.3: Arbejdsmiljø og ergonomi
I Tema 2.3 skal du arbejde i en uge med faget arbejdsmiljø og ergonomi.
Du kommer i dette tema til at:
- inddrage erfaringer fra oplæring til at forstå arbejdsmiljø og ergonomi.
- få viden omkring, hvad der kan føre til konflikter og fysisk/psykisk vold på arbejdspladsen og reflektere over forebyggelse af dette.
- få kendskab til ergonomiske forflytningsopgaver og teknikker. Herunder også kendskab til velfærdsteknologi og hjælpemidler
Klik på + til højre i feltet med "Målpinde" for at se mål for temaet
Målpinde
- Eleven kan anvende viden om det fysiske, kemiske, psykosociale og ergonomiske arbejdsmiljø, til at planlægge og udføre arbejdsopgaver.
- Eleven kan selvstændigt planlægge og arbejde med forflytningsopgaver herunder forebygge arbejdsbetingede belastninger og arbejdsulykker ved hjælp af velfærdsteknologi, hjælpemidler og ergonomiske teknikker.
- Eleven kan anvende viden om faktorer, der kan føre til konflikter og vold, til at reflektere over og medvirke i forebyggelsen af fysisk og psykisk vold på arbejdspladsen.
- Eleven kan anvende viden om relevant arbejdsmiljølovgivning i arbejdet som pædagogisk assistent, til at reflektere over egen rolle i forhold til udviklingen af et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø.
- Eleven kan anvende viden om relevante arbejdsmiljøaktører til løsning af problemer med arbejdsmiljøet på arbejdspladsen.
Tema 2.4: Dukketeater
Fokus i tema 2.4 er på det æstetiske, håndværksmæssige og kommunikation af bestemte budskaber til en bestemt pædagogisk målgruppe.
Du vil opnå værkstedskompetencer og praktiske færdigheder i at udvikle læringsmiljøer, hvor dukketeater/bordteater er den anvendte metode.
Klik på + til højre i feltet med "Målpinde" for at se mål for temaetMålpinde
- Eleven skal gennem egenproduktion udvikle egen kreativitet inden for områderne musik, drama og værksted og kunne igangsætte aktiviteter i samspil med den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om form, materialer og teknikker, til at igangsætte aktiviteter med den pædagogiske målgruppe inden for områderne musik, drama og værksted.
- Eleven kan anvende viden om aktiviteter inden for musik, drama og værksted, til at arbejde målrettet med pædagogiske lære- og handleplaner.
- Eleven kan selvstændigt planlægge og udøve æstetiske, musiske og praktiske forløb i forhold til den pædagogiske målgruppe.
Tema 2.5: Optakt til oplæringsperiode 2
Du skal nu ud i oplæringsperiode 2 (OP 2). Fælles for alle oplæringsperioderne er at du skal arbejde med en skole- og oplæringsopgave. Selve skole- og oplæringsopgaven finder du i nedenstående:
I dette tema skal du:
- I fællesskab med holdet repetere den viden du har opnået i skoleperiode 1 og 2.
- Forholde dig til praktikmålene
- Have gennemgået og forståelse for oplæringsopgavens formål. (Den pædagogiske assistents handlekompetencer)
Før opstart af oplæringsperioden
Den sidste undervisning i pædagogik skal introducere dig til oplæringsopgaven så du:
- bliver informeret om opgavens indhold og mål
- får en forståelse for , hvad du skal bruge opgaven til, når du kommer tilbage fra oplæringen
I oplæringsperioden
I oplæringsperioden skal du i dit arbejde med oplæringsopgave 2 følgende:
- Samarbejde med oplæringsvejleder omkring det faglige indhold i opgaven
- Du skal løbende skrive logbog og refleksioner herfra skal deles med vejleder.
- Logbog og opgave skal du til slut i oplæringen sørge for bliver uploaded i din portfoliomappe
Efter oplæringsperioden
I skoleperiode 3 skal du bruge dine observationer og refleksioner i det tværfaglige projekt.
Klik på + til højre i feltet med "Målpinde" for at se mål for oplæringsperioden
Målpinde
- Eleven kan selvstændigt og sammen med andre varetage de pædagogiske opgaver med forståelse for lovgivningen på det konkrete lærested og de politiske målsætninger for området.
- Eleven kan igangsætte pædagogiske aktiviteter, der har fokus på målgruppens sproglige udvikling.
- Eleven kan understøtte målgruppens kompetencer til at etablere venskaber og indgå i relationer.
- Eleven kan selvstændigt varetage pædagogiske omsorgsopgaver ud fra en empatisk og faglig professionel tilgang, hvor der arbejdes med at forstå målgruppens signaler og behov.
- Eleven kan igangsætte og motivere til pædagogiske aktiviteter, der skaber engagement og glæde ved fysisk aktivitet og bevægelse.
- Eleven kan anvende udeliv og naturen til at iværksætte pædagogiske aktiviteter, der lærer målgruppen om naturfænomener og bæredygtighed.
- Eleven kan selvstændigt følge hygiejniske retningslinjer og tage initiativ til handlinger, der forebygger infektion i institutioner.
- Eleven kan igangsætte musiske, æstetiske og kulturelle aktiviteter med fokus på indtryk, oplevelser, dannelse, følelser og kropslige sansninger.
- Eleven kan anvende sociale og digitale medier som redskab i pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan anvende velfærdsteknologi på lærestedet.
- Eleven kan deltage aktivt i faglige drøftelser, i evaluering og dokumentation af pædagogiske aktiviteter, i det daglige arbejde, til møder og ved vejledning samt i samarbejdet med øvrige fagprofessionelle.
- Eleven kan selvstændigt arbejde med egen rolle og ansvar i forhold til fysiske og psykiske arbejdsbelastninger, herunder ergonomi, konflikthåndtering, samarbejde og arbejdsmiljø.
- Eleven kan anvende målrettet kommunikation i dialog med målgruppen, målgruppens forældre og pårørende og kolleger.
- Eleven kan arbejde med etiske, daglige dilemmaer og reflektere over egen fagprofessionelle rolle i sin pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende og reflektere over pædagogiske observationer til at planlægge, igangsætte, tilpasse og fagligt begrunde pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan igangsætte leg og aktiviteter, der medtænker køn, inkluderende processer og fællesskaber, herunder børn i udsatte positioner.
- Eleven kan selvstændigt gennemføre pædagogiske observationer for at understøtte målgruppens trivsel, nysgerrighed og kendskab til sig selv.
- Eleven kan selvstændigt og i samarbejde med andre skabe rammer for det pædagogiske måltid og igangsætte samtaler om kultur, fællesskaber, sunde valg og livskvalitet.
Skoleperiode 3
Du skal nu i gang med skoleperiode 3 (SP 3)
Skoleperiode 3 varer 20 uger
I skoleperiode 3 skal du arbejde med følgende temaer:
- Tema 3.1: Tværfagligt projekt om skole- og oplæringsopgave 2 (varighed: 5 dage)
- Tema 3.2: Arbejdsmiljø (varighed 5 dage)
- Tema 3.3: Mangfoldighed og fællesskab (varighed: 19 dage)
- Tema 3.4: Krop og kreativitet i kunstrum (5 dage)
- Tema 3.5: Optakt til oplæringsperiode 3 (varighed: 1 dag)
Udover ovenstående temaer skal du også arbejde med følgende:
- Grundfag (varighed: 55 dage)
- Valgfrit uddannelsesspecifikt fag (varighed: 10 dage)
Indhold
Skoleperiode 3 starter op med et projektforløb, hvor dine refleksioner og observationer fra skole- og oplæringsperiode 2 tænkes ind i de opgaver du bliver præsenteret for undervejs.
I skoleperiode 3 arbejdes der med normalitets- og afvigelsesbegrebet, så du bliver klar til på professionel og anerkendende vis, at møde mangfoldigheden i inkluderende fællesskaber og kulturer under hensynstagen til selv -og medbestemmelsesretten.
Der arbejdes ligeledes arbejdsmiljø samt kreative processer.
Tema 3.1: Tværfagligt projekt om skole- og oplæringsopgave 2
Tema 3.1: Tværfagligt projekt om skole- og oplæringsopgave 2
Dette tema øver du dig på at skrive et projekt, som det skal tage sig ud, når du går til din afsluttende eksamen.
I projektet skal der skabes sammenhæng mellem observationer, refleksioner og empiri fra oplæringsopgaven og logbog. Teori, der er gennemgået på uddannelsen indtil nu skal anvendes i projektet.
Projektet foregår i gruppearbejde og skal indeholde:
- Aktivitet(er) gennemført i praksis
- PA rolle i forhold til planlægning af pædagogiske aktiviteter der understøtter den gode relation.
- Dokumentationsform og forskellige typer af observationsformer brugt i oplæringsperioden i forhold til aktivitet(er)
Dette tema afsluttes med en fremlæggelse.
Tema 3.2: Arbejdsmiljø og ergonomi
I Tema 3.2 skal du arbejde i en uge med faget arbejdsmiljø og ergonomi.
Du kommer i dette tema bl.a. til at arbejde med:
- Inddrage erfaringer fra oplæring til at forstå stress og hvordan det påvirker arbejdsmiljøet
- Inddrage erfaringer fra oplæring til at forstå fysisk arbejdsmiljø
- Få viden om, hvordan man kan arbejde med voldsforebyggelse
Målpinde
- Eleven kan anvende viden om det fysiske, kemiske, psykosociale og ergonomiske arbejdsmiljø, til at planlægge og udføre arbejdsopgaver.
- Eleven kan anvende viden om faktorer, der kan føre til konflikter og vold, til at reflektere over og medvirke i forebyggelsen af fysisk og psykisk vold på arbejdspladsen.
- Eleven kan anvende viden om relevant arbejdsmiljølovgivning i arbejdet som pædagogisk assistent, til at reflektere over egen rolle i forhold til udviklingen af et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø.
- Eleven kan anvende viden om relevante arbejdsmiljøaktører til løsning af problemer med arbejdsmiljøet på arbejdspladsen.
- Eleven kan anvende lokale retningslinjer og procedurer, til at medvirke i igangsættelse af kriseberedskab.
Tema 3.3: Mangfoldighed og fælleskab
I dette tema kommer du til at arbejde med:
- Normalitets og afvigelsesbegrebet
- Mangfoldighed
- Inkluderende fællesskaber og kulturer
- Selvbestemmelses- og medbestemmelsesretten
- Viden om lovgivning inden for dagtilbud, folkeskole/SFO, specialinstitutioner og bo-/aktivitetstilbud
- Omsorgsfulde, nærværende og genkendelige miljøer
- Den professionelles ansvar i kommunikation med andre pædagogiske målgrupper og tværfaglige samarbejdspartnere
- Dokumentation i form af underretning, observationer, handleplaner, elevplaner og lignende
- Mennesker i udsatte positioner
Klik på + til højre i feltet med "Målpinde" for at se mål for temaet
Målpinde
- Eleven kan anvende metoder til observation og kan på baggrund af sine iagttagelser justere egen pædagogiske praksis samt bidrage til at justere institutionens hverdagspraksis.
- Eleven kan anvende viden om forskellige pædagogiske målgrupper, til at understøtte den enkeltes egne ressourcer, handlekompetencer og mestring af hverdagen.
- Eleven kan med afsæt i viden om pædagogisk idéhistorie forholde sig til etiske dilemmaer i egen pædagogiske praksis.
- Eleven kan reflektere over den pædagogiske sektors historie og betydning for dannelse og opdragelse, herunder demokrati og medbestemmelse.
- Eleven kan anvende viden om etableringen af den pædagogiske sektor og bevægelsen fra forsorg og pasning til udvikling og læring, til at forstå egen fagprofessionelle rolle.
- Eleven kan anvende viden om magtanvendelse, omsorgs-, underretnings-, oplysnings- og tavshedspligt, til at arbejde efter gældende lovgivning i den pædagogiske sektor.
- Eleven kan reflektere over egen pædagogiske praksis, som en velfærdsopgave der er styret af politiske retningslinjer og beslutninger, udmøntet i lokale retningslinjer på regionalt niveau, kommunalt niveau og på institutionsniveau.
- Eleven kan etablere relationer i arbejdet med den pædagogiske målgruppe samt reflektere over den professionelles ansvar for anerkendelse i samspillet og samværet.
- Eleven kan anvende viden om omsorg og omsorgssvigt i arbejdet med den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om fællesskaber, inklusion og mangfoldighed til selvstændigt at understøtte sociale fællesskaber og inkluderende miljøer.
- Eleven kan anvende viden om aktuelle og relevante pædagogiske retninger, teorier og metoder, til at arbejde med den pædagogiske målgruppes trivsel, udvikling og læring.
- Eleven kan anvende viden om tilknytningsteori og -forstyrrelser, til at understøtte udvikling, læring og trivsel.
- Eleven kan anvende viden om psykosociale forståelser af køn og kønsidentitet, til at understøtte den pædagogiske målgruppes udvikling og identitetsdannelse.
- Eleven kan anvende viden om gruppedynamikker, til at understøtte den pædagogiske målgruppes deltagelse i sociale aktiviteter.
- Eleven kan anvende viden om begreberne normalitet og afvigelse, til at igangsætte inkluderende aktiviteter, der inddrager sociale samspil og deltagelse i fællesskaber.
- Eleven kan anvende viden om udviklingsforstyrrelser, funktionsnedsættelser samt misbrugsproblematikker, til at arbejde ressourceorienteret med den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om etnicitet og betydningen af kulturelle forskelligheder i igangsættelsen af pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan anvende viden om faktorer, der kan fremme eller hæmme den pædagogiske målgruppes motivation, til at deltage i pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan anvende viden om kommunikationsteori og -metoder, til at indgå i dialog og samarbejde med den pædagogiske målgruppe, pårørende, familie, kollegaer og andre fagpersoner.
- Eleven kan anvende viden om verbal og non-verbal kommunikation, til at indgå i professionelle relationer med den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om betydningen af at kommunikere anerkendende i den professionelle relation og dialog med familie og pårørende.
- Eleven kan anvende viden om redskaber og metoder til rådgivning og vejledning af den pædagogiske målgruppe samt familie og pårørende.
- Eleven kan anvende viden om forskellige dokumentationsformer til faglig formidling og dialog med den pædagogiske målgruppe samt familie og pårørende.
- Eleven kan anvende viden om dokumentation som redskab til kvalitetssikring samt til samarbejde og kommunikation med kollegaer og andre fagpersoner.
- Eleven kan anvende viden om roller og relationer til selvstændigt at indgå professionelt i samarbejde både med det øvrige pædagogiske personale og andre faggrupper.
- Eleven kan anvende et professionelt fagsprog i samarbejdet med kollegaer og andre fagpersoner.
- Eleven kan reflektere over og anvende viden om konflikter, konflikthåndteringsstrategier og voldsforebyggelse.
- Eleven kan anvende retningslinjer og redskaber til konflikthåndtering i forhold til den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan igangsætte sundhedsfremmende aktiviteter i den pædagogiske praksis under hensyn til mestring og forskellige forståelser af sundhed.
- Eleven kan anvende viden om seksualitet, til at understøtte kropsbevidsthed og identitetsudvikling hos den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan selvstændigt støtte og motivere den pædagogiske målgruppe, til at tage ansvar for egen personlige hygiejne.
- Eleven kan anvende viden om lokale procedurer og handle i forhold til egen rolle og ansvar ved håndtering af medicin i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan vurdere og begrunde igangsatte sundhedsfremmende aktiviteter i den pædagogiske praksis under hensyn til mestring og forskellige forståelser af sundhed.
- Eleven kan anvende viden om seksualitet, til at vurdere og begrunde aktiviteter, der understøtter kropsbevidsthed og identitetsudvikling hos den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan vurdere og begrunde behovet for at støtte og motivere den pædagogiske målgruppe, til at tage ansvar for egen personlige hygiejne.
- Eleven kan anvende viden om lokale procedurer til at vurdere og begrunde egen rolle og ansvar ved håndtering af medicin i den pædagogiske praksis.
- Eleven skal kunne planlægge, gennemføre og målrette inkluderende idræts- og bevægelsesaktiviteter, hvor målgruppen oplever glæde ved bevægelse og møder varierede deltagelsesmuligheder.
- Eleven kan anvende viden om det lokale foreningsliv samt lokale politikker og indsatsområder i planlægningen af fysiske aktiviteter for den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om mennesker med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne til selvstændigt at planlægge bevægelsesaktiviteter, så målgruppen udvikler egne handlekompetencer gennem fysisk aktivitet.
- Eleven skal gennem udvikling af egen kropsbevidsthed kunne tilrettelægge aktiviteter, der understøtter og udvikler en positiv kropsbevidsthed hos den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan i planlægningen af pædagogiske aktiviteter reflektere over den samfundsmæssige påvirkning af børn, unge og voksnes bevægelsesvaner og kropsforståelse.
- Eleven kan anvende viden om leg, bevægelse og idræt, til at understøtte den pædagogiske målgruppes fysiske, psykiske og sociale udvikling.
- Eleven kan planlægge og formidle forskellige bevægelseslege i kreative og fantasifulde rammer samt organisere bevægelseslege, der understøtter specifikke udviklings- og læringsområder.
- Eleven skal kunne vurdere og begrunde, hvordan målrettede inkluderende idræts- og bevægelsesaktiviteter kan forbedre den pædagogiske målgruppes deltagelsesmuligheder og oplevelse af glæde ved bevægelse.
- Eleven kan anvende viden om det lokale foreningsliv samt lokale politikker og indsatsområder til målrettet planlægning af fysiske aktiviteter for den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om mennesker med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne til selvstændigt at deltage i planlægningen af innovative bevægelsesaktiviteter, der arbejder målrettet med udvikling af målgruppens egne handlekompetencer gennem fysisk aktivitet.
- Eleven skal gennem udvikling af egen kropsbevidsthed målrettet tilrettelægge aktiviteter, der understøtter og udvikler en positiv kropsbevidsthed hos den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan identificere samfundsmæssige påvirkninger af børn, unge og voksnes bevægelsesvaner og kropsforståelse og på denne baggrund begrunde målrettede pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan anvende viden om leg, bevægelse og idræt til at begrunde hvordan der arbejdes målrettet med at understøtte målgruppens fysiske, psykiske og sociale udvikling.
- Eleven kan målrettet planlægge og formidle forskellige bevægelseslege i kreative og fantasifulde rammer, samt organisere bevægelseslege der understøtter specifikke udviklings- og læringsområder.
- Eleven kan medvirke i udviklingen af pædagogiske forløb, der anvender naturen som sanserum, læringsrum og oplevelsesrum.
- Eleven kan anvende viden om naturen og udelivets muligheder, til at understøtte den pædagogiske målgruppes socialisering, identitet og sansemotoriske udvikling.
- Eleven kan anvende naturens muligheder som ramme for det pædagogiske måltid.
- Eleven kan anvende viden om friluftspolitik og lokale naturvejledningstilbud, til at igangsætte friluftsaktiviteter målrettet den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om sikkerheds- og lovmæssige retningslinjer i planlægningen og gennemførelsen af friluftsliv, lege- og bevægelsesaktiviteter i naturen.
- Eleven kan målrettet planlægge, udvikle og begrunde innovative pædagogiske forløb, der anvender naturen som sanserum, læringsrum og oplevelsesrum.
- Eleven kan vurdere og begrunde naturen og udelivets muligheder som redskab til målrettet at understøtte den pædagogiske målgruppes socialisering, identitet og sansemotoriske udvikling.
- Eleven kan vurdere og begrunde naturens muligheder som målrettet ramme for det pædagogiske måltid.
- Eleven kan vurdere og begrunde inddragelse af friluftspolitik og lokale naturvejledningstilbud, til at igangsætte friluftsaktiviteter målrettet den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om sikkerheds- og lovmæssige retningslinjer til at vurdere og begrunde planlægningen og gennemførelsen af friluftsliv, lege- og bevægelsesaktiviteter i naturen.
- Eleven kan anvende viden om digital mediekultur og digital dannelse, til at arbejde med den pædagogiske målgruppes overvejelser og adfærd i brugen af digitale- og sociale medier.
- Eleven kan anvende viden om velfærdsteknologi, sociale- og digitale medier som hjælpemiddel til øget selvhjulpenhed og styrket livskvalitet hos den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende it, sociale og digitale medier som formidlings-, kommunikations- og dokumentationsredskaber i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende viden om lovgivning og gøre sig etiske overvejelser i brugen af digitale og sociale medier i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende viden om digital mediekultur og digital dannelse, til at arbejde målrettet med den pædagogiske målgruppes overvejelser og adfærd i brugen af digitale- og sociale medier.
- Eleven kan vurdere og begrunde behovet for velfærdsteknologi, sociale- og digitale medier som hjælpemiddel til øget selvhjulpenhed og styrket livskvalitet hos den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan målrettet anvende it, sociale og digitale medier som formidlings-, kommunikations- og dokumentationsredskaber i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende viden om lovgivning og gøre sig etiske overvejelser til at vurdere og begrunde brugen af digitale og sociale medier i den pædagogiske praksis.
- Eleven skal gennem egenproduktion udvikle egen kreativitet inden for områderne musik, drama og værksted og kunne igangsætte aktiviteter i samspil med den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om kulturens betydning for opfattelsen og udviklingen af kønsroller, til at understøtte den pædagogiske målgruppes forskellige udtryk og interesser.
- Eleven kan anvende viden om den pædagogiske målgruppes forudsætninger, til selvstændigt at planlægge og igangsætte aktiviteter, der medinddrager og understøtter målgruppens autonomi, integritet og værdighed.
- Eleven kan anvende viden om inklusion og forskellige pædagogiske målgruppers kulturelle baggrunde og udtryksformer i planlægningen af pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan anvende viden om kulturæstetiske processer, til selvstændigt og i samarbejde med andre at arbejde målrettet med aktiviteter, som fremmer målgruppens sociale kompetencer.
Tema 3.4: Krop og kreativitet i kunstrum
I tema 3.4 arbejder du bl.a. med IUA modellen (indtryk, udtryk, aftryk). Du får ideer og inspiration til, hvordan du ude i praksis kan arbejde med læreplanstemaet: kultur, æstetik og fællesskab.
Du skal arbejde med at kunne igangsætte æstetiske læringsmiljøer, både udenfor institutionen, og indenfor institutionen.
Klik på + til højre i feltet med "Målpinde" for at se mål for temaet
Målpinde
- Eleven kan anvende viden om aktuelle og relevante pædagogiske retninger, teorier og metoder, til at arbejde med den pædagogiske målgruppes trivsel, udvikling, læring og dannelse.
- Eleven kan anvende viden om didaktiske modeller og har forståelse for den pædagogiske assistents rolle i etableringen af rammer for læring og udvikling.
- Eleven kan planlægge, gennemføre og evaluere pædagogiske forløb og kan anvende mål for handle- og læreplaner i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende metoder til observation og kan på baggrund af sine iagttagelser justere egen pædagogiske praksis samt bidrage til at justere institutionens hverdagspraksis.
- Eleven kan anvende viden om forskellige pædagogiske målgrupper, til at understøtte den enkeltes egne ressourcer, handlekompetencer og mestring af hverdagen.
- Eleven skal gennem egenproduktion udvikle egen kreativitet inden for områderne musik, drama og værksted og kunne igangsætte aktiviteter i samspil med den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan selvstændigt planlægge og udøve æstetiske, musiske og praktiske forløb i forhold til den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om inklusion, fællesskaber og forskellige pædagogiske målgruppers kulturelle baggrunde og udtryksformer i planlægningen af pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan skabe rammer for leg, oplevelser og sansninger, der understøtter den pædagogiske målgruppes æstetiske udvikling og læring.
- Eleven kan anvende viden om kulturens betydning for opfattelsen og udviklingen af kønsroller, til at understøtte den pædagogiske målgruppes forskellige udtryk og interesser.
Tema 3.5: Optakt til oplæringsperiode 3
Du skal nu ud i oplæringsperiode 3 (OP 3). Fælles for alle oplæringsperioderne er at du skal arbejde med en skole- og oplæringsopgave. Selve skole- og oplæringsopgaven finder du i nedenstående:
I dette tema skal du:
- I fællesskab med holdet repetere den viden du har opnået i skoleperiode 3.
- Forholde dig til praktikmålene
- Have gennemgået og forståelse for oplæringsopgavens formål. (Pædagogiske læringsmiljøer)
Før opstart af oplæringsperioden
Den sidste undervisning i pædagogik skal introducere dig til oplæringsopgaven så du:
- bliver informeret om opgavens indhold og mål
- får en forståelse for , hvad du skal bruge opgaven til, når du kommer tilbage fra oplæringen
I oplæringsperioden
I oplæringsperioden skal du i dit arbejde med oplæringsopgave 3 følgende:
- Samarbejde med oplæringsvejleder omkring det faglige indhold i opgaven
- Du skal løbende skrive logbog og refleksioner herfra skal deles med vejleder.
- Logbog og opgave skal du til slut i oplæringen sørge for bliver uploaded i din portfoliomappe
Efter oplæringsperioden
I skoleperiode 4 skal du bruge dine observationer og refleksioner i det tværfaglige projekt.
Klik på + til højre i feltet med "Målpinde" for at se mål for oplæringsperioden
Målpinde
- Eleven kan selvstændigt og sammen med andre varetage de pædagogiske opgaver med forståelse for lovgivningen på det konkrete lærested og de politiske målsætninger for området.
- Eleven kan igangsætte pædagogiske aktiviteter, der har fokus på målgruppens sproglige udvikling.
- Eleven kan understøtte målgruppens kompetencer til at etablere venskaber og indgå i relationer.
- Eleven kan selvstændigt varetage pædagogiske omsorgsopgaver ud fra en empatisk og faglig professionel tilgang, hvor der arbejdes med at forstå målgruppens signaler og behov.
- Eleven kan igangsætte og motivere til pædagogiske aktiviteter, der skaber engagement og glæde ved fysisk aktivitet og bevægelse.
- Eleven kan anvende udeliv og naturen til at iværksætte pædagogiske aktiviteter, der lærer målgruppen om naturfænomener og bæredygtighed.
- Eleven kan selvstændigt følge hygiejniske retningslinjer og tage initiativ til handlinger, der forebygger infektion i institutioner.
- Eleven kan igangsætte musiske, æstetiske og kulturelle aktiviteter med fokus på indtryk, oplevelser, dannelse, følelser og kropslige sansninger.
- Eleven kan anvende sociale og digitale medier som redskab i pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan anvende velfærdsteknologi på lærestedet.
- Eleven kan deltage aktivt i faglige drøftelser, i evaluering og dokumentation af pædagogiske aktiviteter, i det daglige arbejde, til møder og ved vejledning samt i samarbejdet med øvrige fagprofessionelle.
- Eleven kan selvstændigt arbejde med egen rolle og ansvar i forhold til fysiske og psykiske arbejdsbelastninger, herunder ergonomi, konflikthåndtering, samarbejde og arbejdsmiljø.
- Eleven kan anvende målrettet kommunikation i dialog med målgruppen, målgruppens forældre og pårørende og kolleger.
- Eleven kan arbejde med etiske, daglige dilemmaer og reflektere over egen fagprofessionelle rolle i sin pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende og reflektere over pædagogiske observationer til at planlægge, igangsætte, tilpasse og fagligt begrunde pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan igangsætte leg og aktiviteter, der medtænker køn, inkluderende processer og fællesskaber, herunder børn i udsatte positioner.
- Eleven kan selvstændigt gennemføre pædagogiske observationer for at understøtte målgruppens trivsel, nysgerrighed og kendskab til sig selv.
- Eleven kan selvstændigt og i samarbejde med andre skabe rammer for det pædagogiske måltid og igangsætte samtaler om kultur, fællesskaber, sunde valg og livskvalitet.
Skoleperiode 4
Du skal nu i gang med skoleperiode 4 (SP 4)
Skoleperiode 4 varer 23 uger og 1 dag
I skoleperiode 4 skal du arbejde med følgende temaer:
- Tema 4.1: Tværfagligt projekt om skole- og oplæringsopgave 3 (varighed: 5 dage)
- Tema 4.2: Kultur og kønsroller (varighed 5 dage)
- Tema 4.3: Mangfoldighed og fællesskab - fortsat (varighed: 11 dage)
- Tema 4.4: Kommunikation, relationer og dannelse (varighed: 21 dage)
- Tema 4.5: Tværfagligt kreativt forløb (varighed: 9 dage)
Udover ovenstående temaer skal du også arbejde med følgende:
- Påbygning (10 dage)
- Grundfag (varighed: 55 dage)
Indhold
Skoleperiode 4 starter op med et projektforløb, hvor dine refleksioner og observationer fra skole- og oplæringsperiode 3 tænkes ind i de opgaver du bliver præsenteret for undervejs.
I skoleperiode 4 arbejdes der med den anerkendende kommunikations betydning i pædagogisk praksis, herunder kropsbevidsthed, kropssprog og forskellige udtryksformers centrale begreber.
Der arbejdes
ligeledes med et æstetisk projekt, som fx et teaterstykke, performance,
dukketeater eller billedkunst. Dette projekt er typisk af praktisk art fuldt op
af en fremvisning/fremlæggelse/opførsel.
Tema 4.1: Tværfagligt projekt om skole- og oplæringsopgave 3
Formålet med det tværfaglige projekt er at skabe en sammenhæng med din skole- og oplæringsopgave fra oplæringsperiode 3, samt den teori du arbejdede med i skoleperiode 3.
Du og din gruppe skal i dette tema arbejde inden for en selvvalgt målgruppe: Dagtilbud - skole/ SFO eller specielle tilbud inden for specialskoler eller børn/unge og voksne, der er anbragt uden for eget hjem -eller andre specielle tilbud inden for serviceloven.
Du og din gruppe skal tage udgangspunkt i skole- og oplæringsopgave 3 med afsæt i egne dokumenter og observationer. Du og din gruppe skal arbejder videre med problemformuleringen fra oplæringen:
- Hvordan kan jeg som pædagogisk assistent medvirke til at sætte rammer og understøtte læringsmiljøer, der støtter målgruppens udvikling, trivsel og læring?
- På hvilken måde har læringsmiljøet fokus på målgruppens evne til at indgå i sociale og faglige fællesskaber?
Tema 4.2: Kultur og kønsroller
I tema 4.2 skal du arbejde med:
- Køn og kønsidentitet
- Kønsopfattelser
- Kultur
- Seksualitet
- Brugen af de feminine og maskuline sider i det pædagogiske arbejde
Klik på + til højre i feltet med "Målpinde" for at se mål for temaet
Målpinde
- Eleven kan medvirke i udviklingen af pædagogiske forløb, der anvender naturen som sanserum, læringsrum og oplevelsesrum.
- Eleven kan anvende viden om naturen og udelivets muligheder, til at understøtte den pædagogiske målgruppes socialisering, identitet og sansemotoriske udvikling.
- Eleven kan understøtte den pædagogiske målgruppes fantasi og kreativitet gennem innovativt arbejde med natur- og genbrugsmaterialer på værksted og i naturen.
- Eleven kan målrettet planlægge, udvikle og begrunde innovative pædagogiske forløb, der anvender naturen som sanserum, læringsrum og oplevelsesrum.
- Eleven kan vurdere og begrunde naturen og udelivets muligheder som redskab til målrettet at understøtte den pædagogiske målgruppes socialisering, identitet og sansemotoriske udvikling.
- Eleven kan deltage i planlægning, gennemførelse og evaluering af innovative processer, der understøtter den pædagogiske målgruppes fantasi og kreativitet gennem arbejde med natur- og genbrugsmaterialer på værksted og i naturen.
- Eleven kan anvende viden om kulturens betydning for opfattelsen og udviklingen af kønsroller, til at understøtte den pædagogiske målgruppes forskellige udtryk og interesser.
- Eleven kan anvende viden om kulturæstetiske processer, til selvstændigt og i samarbejde med andre at arbejde målrettet med aktiviteter, som fremmer målgruppens dannelse og sociale kompetencer.
- Eleven kan anvende viden om digital mediekultur og digital dannelse, til at arbejde med den pædagogiske målgruppes overvejelser og adfærd i brugen af digitale- og sociale medier.
- Eleven kan anvende viden om lovgivning og gøre sig etiske overvejelser i brugen af digitale og sociale medier i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende viden om digital mediekultur og digital dannelse, til at arbejde målrettet med den pædagogiske målgruppes overvejelser og adfærd i brugen af digitale- og sociale medier.
- Eleven kan anvende viden om lovgivning og gøre sig etiske overvejelser til at vurdere og begrunde brugen af digitale og sociale medier i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende metoder til observation og kan på baggrund af sine iagttagelser justere egen pædagogiske praksis samt bidrage til at justere institutionens hverdagspraksis.
- Eleven kan reflektere over hvordan den pædagogiske praksis kan have indflydelse på kønsroller og stereotyper.
- Eleven skal gennem udvikling af egen kropsbevidsthed kunne tilrettelægge aktiviteter, der understøtter og udvikler en positiv kropsbevidsthed hos den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om leg, sanser, bevægelse og idræt, til at understøtte den pædagogiske målgruppes fysiske, psykiske og sociale udvikling og trivsel.
- Eleven skal gennem udvikling af egen kropsbevidsthed målrettet tilrettelægge aktiviteter, der understøtter og udvikler en positiv kropsbevidsthed hos den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om leg, sanser, bevægelse og idræt til at begrunde hvordan der arbejdes målrettet med at understøtte målgruppens fysiske, psykiske og sociale udvikling og trivsel.
Tema 4.3: Mangfoldighed og fælleskab
I dette tema kommer du til at arbejde med:
- Normalitets og afvigelsesbegrebet
- Mangfoldighed
- Inkluderende fællesskaber og kulturer
- Selvbestemmelses- og medbestemmelsesretten
- Viden om lovgivning inden for dagtilbud, folkeskole/SFO, specialinstitutioner og bo-/aktivitetstilbud
- Omsorgsfulde, nærværende og genkendelige miljøer
- Den professionelles ansvar i kommunikation med andre pædagogiske målgrupper og tværfaglige samarbejdspartnere
- Dokumentation i form af underretning, observationer, handleplaner, elevplaner og lignende
- Mennesker i udsatte positioner
Klik på + til højre i feltet med "Målpinde" for at se mål for temaet
Målpinde
- Eleven kan anvende metoder til observation og kan på baggrund af sine iagttagelser justere egen pædagogiske praksis samt bidrage til at justere institutionens hverdagspraksis.
- Eleven kan anvende viden om forskellige pædagogiske målgrupper, til at understøtte den enkeltes egne ressourcer, handlekompetencer og mestring af hverdagen.
- Eleven kan med afsæt i viden om pædagogisk idéhistorie forholde sig til etiske dilemmaer i egen pædagogiske praksis.
- Eleven kan reflektere over den pædagogiske sektors historie og betydning for dannelse og opdragelse, herunder demokrati og medbestemmelse.
- Eleven kan anvende viden om etableringen af den pædagogiske sektor og bevægelsen fra forsorg og pasning til udvikling og læring, til at forstå egen fagprofessionelle rolle.
- Eleven kan anvende viden om magtanvendelse, omsorgs-, underretnings-, oplysnings- og tavshedspligt, til at arbejde efter gældende lovgivning i den pædagogiske sektor.
- Eleven kan reflektere over egen pædagogiske praksis, som en velfærdsopgave der er styret af politiske retningslinjer og beslutninger, udmøntet i lokale retningslinjer på regionalt niveau, kommunalt niveau og på institutionsniveau.
- Eleven kan etablere relationer i arbejdet med den pædagogiske målgruppe samt reflektere over den professionelles ansvar for anerkendelse i samspillet og samværet.
- Eleven kan anvende viden om omsorg og omsorgssvigt i arbejdet med den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om fællesskaber, inklusion og mangfoldighed til selvstændigt at understøtte sociale fællesskaber og inkluderende miljøer.
- Eleven kan anvende viden om aktuelle og relevante pædagogiske retninger, teorier og metoder, til at arbejde med den pædagogiske målgruppes trivsel, udvikling og læring.
- Eleven kan anvende viden om tilknytningsteori og -forstyrrelser, til at understøtte udvikling, læring og trivsel.
- Eleven kan anvende viden om psykosociale forståelser af køn og kønsidentitet, til at understøtte den pædagogiske målgruppes udvikling og identitetsdannelse.
- Eleven kan anvende viden om gruppedynamikker, til at understøtte den pædagogiske målgruppes deltagelse i sociale aktiviteter.
- Eleven kan anvende viden om begreberne normalitet og afvigelse, til at igangsætte inkluderende aktiviteter, der inddrager sociale samspil og deltagelse i fællesskaber.
- Eleven kan anvende viden om udviklingsforstyrrelser, funktionsnedsættelser samt misbrugsproblematikker, til at arbejde ressourceorienteret med den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om etnicitet og betydningen af kulturelle forskelligheder i igangsættelsen af pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan anvende viden om faktorer, der kan fremme eller hæmme den pædagogiske målgruppes motivation, til at deltage i pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan anvende viden om kommunikationsteori og -metoder, til at indgå i dialog og samarbejde med den pædagogiske målgruppe, pårørende, familie, kollegaer og andre fagpersoner.
- Eleven kan anvende viden om verbal og non-verbal kommunikation, til at indgå i professionelle relationer med den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om betydningen af at kommunikere anerkendende i den professionelle relation og dialog med familie og pårørende.
- Eleven kan anvende viden om redskaber og metoder til rådgivning og vejledning af den pædagogiske målgruppe samt familie og pårørende.
- Eleven kan anvende viden om forskellige dokumentationsformer til faglig formidling og dialog med den pædagogiske målgruppe samt familie og pårørende.
- Eleven kan anvende viden om dokumentation som redskab til kvalitetssikring samt til samarbejde og kommunikation med kollegaer og andre fagpersoner.
- Eleven kan anvende viden om roller og relationer til selvstændigt at indgå professionelt i samarbejde både med det øvrige pædagogiske personale og andre faggrupper.
- Eleven kan anvende et professionelt fagsprog i samarbejdet med kollegaer og andre fagpersoner.
- Eleven kan reflektere over og anvende viden om konflikter, konflikthåndteringsstrategier og voldsforebyggelse.
- Eleven kan anvende retningslinjer og redskaber til konflikthåndtering i forhold til den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan igangsætte sundhedsfremmende aktiviteter i den pædagogiske praksis under hensyn til mestring og forskellige forståelser af sundhed.
- Eleven kan anvende viden om seksualitet, til at understøtte kropsbevidsthed og identitetsudvikling hos den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan selvstændigt støtte og motivere den pædagogiske målgruppe, til at tage ansvar for egen personlige hygiejne.
- Eleven kan anvende viden om lokale procedurer og handle i forhold til egen rolle og ansvar ved håndtering af medicin i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan vurdere og begrunde igangsatte sundhedsfremmende aktiviteter i den pædagogiske praksis under hensyn til mestring og forskellige forståelser af sundhed.
- Eleven kan anvende viden om seksualitet, til at vurdere og begrunde aktiviteter, der understøtter kropsbevidsthed og identitetsudvikling hos den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan vurdere og begrunde behovet for at støtte og motivere den pædagogiske målgruppe, til at tage ansvar for egen personlige hygiejne.
- Eleven kan anvende viden om lokale procedurer til at vurdere og begrunde egen rolle og ansvar ved håndtering af medicin i den pædagogiske praksis.
- Eleven skal kunne planlægge, gennemføre og målrette inkluderende idræts- og bevægelsesaktiviteter, hvor målgruppen oplever glæde ved bevægelse og møder varierede deltagelsesmuligheder.
- Eleven kan anvende viden om det lokale foreningsliv samt lokale politikker og indsatsområder i planlægningen af fysiske aktiviteter for den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om mennesker med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne til selvstændigt at planlægge bevægelsesaktiviteter, så målgruppen udvikler egne handlekompetencer gennem fysisk aktivitet.
- Eleven skal gennem udvikling af egen kropsbevidsthed kunne tilrettelægge aktiviteter, der understøtter og udvikler en positiv kropsbevidsthed hos den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan i planlægningen af pædagogiske aktiviteter reflektere over den samfundsmæssige påvirkning af børn, unge og voksnes bevægelsesvaner og kropsforståelse.
- Eleven kan anvende viden om leg, bevægelse og idræt, til at understøtte den pædagogiske målgruppes fysiske, psykiske og sociale udvikling.
- Eleven kan planlægge og formidle forskellige bevægelseslege i kreative og fantasifulde rammer samt organisere bevægelseslege, der understøtter specifikke udviklings- og læringsområder.
- Eleven skal kunne vurdere og begrunde, hvordan målrettede inkluderende idræts- og bevægelsesaktiviteter kan forbedre den pædagogiske målgruppes deltagelsesmuligheder og oplevelse af glæde ved bevægelse.
- Eleven kan anvende viden om det lokale foreningsliv samt lokale politikker og indsatsområder til målrettet planlægning af fysiske aktiviteter for den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om mennesker med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne til selvstændigt at deltage i planlægningen af innovative bevægelsesaktiviteter, der arbejder målrettet med udvikling af målgruppens egne handlekompetencer gennem fysisk aktivitet.
- Eleven skal gennem udvikling af egen kropsbevidsthed målrettet tilrettelægge aktiviteter, der understøtter og udvikler en positiv kropsbevidsthed hos den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan identificere samfundsmæssige påvirkninger af børn, unge og voksnes bevægelsesvaner og kropsforståelse og på denne baggrund begrunde målrettede pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan anvende viden om leg, bevægelse og idræt til at begrunde hvordan der arbejdes målrettet med at understøtte målgruppens fysiske, psykiske og sociale udvikling.
- Eleven kan målrettet planlægge og formidle forskellige bevægelseslege i kreative og fantasifulde rammer, samt organisere bevægelseslege der understøtter specifikke udviklings- og læringsområder.
- Eleven kan medvirke i udviklingen af pædagogiske forløb, der anvender naturen som sanserum, læringsrum og oplevelsesrum.
- Eleven kan anvende viden om naturen og udelivets muligheder, til at understøtte den pædagogiske målgruppes socialisering, identitet og sansemotoriske udvikling.
- Eleven kan anvende naturens muligheder som ramme for det pædagogiske måltid.
- Eleven kan anvende viden om friluftspolitik og lokale naturvejledningstilbud, til at igangsætte friluftsaktiviteter målrettet den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om sikkerheds- og lovmæssige retningslinjer i planlægningen og gennemførelsen af friluftsliv, lege- og bevægelsesaktiviteter i naturen.
- Eleven kan målrettet planlægge, udvikle og begrunde innovative pædagogiske forløb, der anvender naturen som sanserum, læringsrum og oplevelsesrum.
- Eleven kan vurdere og begrunde naturen og udelivets muligheder som redskab til målrettet at understøtte den pædagogiske målgruppes socialisering, identitet og sansemotoriske udvikling.
- Eleven kan vurdere og begrunde naturens muligheder som målrettet ramme for det pædagogiske måltid.
- Eleven kan vurdere og begrunde inddragelse af friluftspolitik og lokale naturvejledningstilbud, til at igangsætte friluftsaktiviteter målrettet den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om sikkerheds- og lovmæssige retningslinjer til at vurdere og begrunde planlægningen og gennemførelsen af friluftsliv, lege- og bevægelsesaktiviteter i naturen.
- Eleven kan anvende viden om digital mediekultur og digital dannelse, til at arbejde med den pædagogiske målgruppes overvejelser og adfærd i brugen af digitale- og sociale medier.
- Eleven kan anvende viden om velfærdsteknologi, sociale- og digitale medier som hjælpemiddel til øget selvhjulpenhed og styrket livskvalitet hos den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende it, sociale og digitale medier som formidlings-, kommunikations- og dokumentationsredskaber i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende viden om lovgivning og gøre sig etiske overvejelser i brugen af digitale og sociale medier i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende viden om digital mediekultur og digital dannelse, til at arbejde målrettet med den pædagogiske målgruppes overvejelser og adfærd i brugen af digitale- og sociale medier.
- Eleven kan vurdere og begrunde behovet for velfærdsteknologi, sociale- og digitale medier som hjælpemiddel til øget selvhjulpenhed og styrket livskvalitet hos den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan målrettet anvende it, sociale og digitale medier som formidlings-, kommunikations- og dokumentationsredskaber i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende viden om lovgivning og gøre sig etiske overvejelser til at vurdere og begrunde brugen af digitale og sociale medier i den pædagogiske praksis.
- Eleven skal gennem egenproduktion udvikle egen kreativitet inden for områderne musik, drama og værksted og kunne igangsætte aktiviteter i samspil med den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om kulturens betydning for opfattelsen og udviklingen af kønsroller, til at understøtte den pædagogiske målgruppes forskellige udtryk og interesser.
- Eleven kan anvende viden om den pædagogiske målgruppes forudsætninger, til selvstændigt at planlægge og igangsætte aktiviteter, der medinddrager og understøtter målgruppens autonomi, integritet og værdighed.
- Eleven kan anvende viden om inklusion og forskellige pædagogiske målgruppers kulturelle baggrunde og udtryksformer i planlægningen af pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan anvende viden om kulturæstetiske processer, til selvstændigt og i samarbejde med andre at arbejde målrettet med aktiviteter, som fremmer målgruppens sociale kompetencer.
Tema 4.4: Kommunikation, relationer og dannelse
I tema 4.4 arbejdes der med centrale begreber ift. den anerkendende kommunikations betydning i pædagogisk praksis, herunder:
- Kropsbevidsthed og kropssprog
- Forskellige udtryksformer
- Samarbejdets betydning
- Konflikthåndtering
- Selvbestemmelse
- Voldsforebyggelse
Du vil beskæftige dig med den gode relation til målgruppen og målgruppen indbyrdes.
Din professionelle fagidentitet vil nu være udviklet til et niveau, der giver refleksion og bevidsthed om egen rolle.
I tema 4.4 er der en simulation.
Klik på + til højre i feltet med "Målpinde" for at se mål for temaet
Målpinde
- Eleven kan anvende viden om aktuelle og relevante pædagogiske retninger, teorier og metoder, til at arbejde med den pædagogiske målgruppes trivsel, udvikling, læring og dannelse.
- Eleven kan planlægge, gennemføre og evaluere pædagogiske forløb og kan anvende mål for handle- og læreplaner i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende viden om forskellige pædagogiske målgrupper, til at understøtte den enkeltes egne ressourcer, handlekompetencer og mestring af hverdagen.
- Eleven kan anvende viden om andre faggrupper og relevante organisationer, der kan inddrages i arbejdet med sammenhænge i det tværfaglige samarbejde.
- Eleven kan etablere relationer i arbejdet med den pædagogiske målgruppe samt reflektere over den professionelles ansvar for anerkendelse i samspillet og samværet.
- Eleven kan anvende viden om den pædagogiske målgruppes psykologiske udvikling, til at understøtte trivsel, læring og udvikling
- Eleven kan anvende viden om udviklings- og socialpsykologi til selvstændigt at understøtte målgruppens identitetsdannelse og evne til at indgå i relationer og sociale fællesskaber.
- Eleven kan anvende viden om begreberne normalitet og afvigelse, til at igangsætte inkluderende aktiviteter, der inddrager sociale samspil og deltagelse i fællesskaber.
- Eleven kan anvende viden om socialpsykologi og kognitiv psykologi til selvstændigt og i samarbejde med andre at arbejde målrettet med den pædagogiske målgruppes trivsel, nysgerrighed, læring og udvikling.
- Eleven kan anvende viden om kommunikationsteori og -metoder, til at indgå i dialog og samarbejde med den pædagogiske målgruppe, pårørende, familie, kollegaer og andre fagpersoner.
- Eleven kan anvende viden om redskaber og metoder til rådgivning og vejledning af den pædagogiske målgruppe samt familie og pårørende.
- Eleven kan anvende viden om forskellige dokumentationsformer til faglig formidling og dialog med den pædagogiske målgruppe samt familie og pårørende.
- Eleven kan anvende viden om dokumentation som redskab til kvalitetssikring samt til samarbejde og kommunikation med kollegaer og andre fagpersoner.
- Eleven kan anvende viden om roller og relationer til selvstændigt at indgå professionelt i samarbejde både med det øvrige pædagogiske personale og andre faggrupper.
- Eleven kan anvende et professionelt fagsprog i samarbejdet med kollegaer og andre fagpersoner.
- Eleven kan anvende retningslinjer og redskaber til konflikthåndtering i forhold til den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om leg, sanser, bevægelse og idræt, til at understøtte den pædagogiske målgruppes fysiske, psykiske og sociale udvikling og trivsel.
- Eleven kan planlægge og formidle forskellige sanse- og bevægelseslege i kreative og fantasifulde rammer samt organisere bevægelseslege, der understøtter specifikke udviklings- og læringsområder.
- Eleven skal kunne planlægge, gennemføre og målrette inkluderende idræts- og bevægelsesaktiviteter, hvor målgruppen oplever glæde ved bevægelse og møder varierede deltagelsesmuligheder.
- Eleven kan anvende viden om det lokale foreningsliv samt lokale politikker og indsatsområder i planlægningen af fysiske aktiviteter for den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan i planlægningen af pædagogiske aktiviteter reflektere over den samfundsmæssige påvirkning af børn, unge og voksnes bevægelsesvaner og kropsforståelse.
- Eleven kan anvende viden om leg, sanser, bevægelse og idræt til at begrunde hvordan der arbejdes målrettet med at understøtte målgruppens fysiske, psykiske og sociale udvikling og trivsel.
- Eleven kan målrettet planlægge og formidle forskellige sanse- og bevægelseslege i kreative og fantasifulde rammer, samt organisere bevægelseslege der understøtter specifikke udviklings- og læringsområder.
- Eleven skal kunne vurdere og begrunde, hvordan målrettede inkluderende idræts- og bevægelsesaktiviteter kan forbedre den pædagogiske målgruppes deltagelsesmuligheder og oplevelse af glæde ved bevægelse.
- Eleven kan anvende viden om det lokale foreningsliv samt lokale politikker og indsatsområder til målrettet planlægning af fysiske aktiviteter for den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan identificere samfundsmæssige påvirkninger af børn, unge og voksnes bevægelsesvaner og kropsforståelse og på denne baggrund begrunde målrettede pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan anvende viden om friluftspolitik og lokale naturvejledningstilbud, til at igangsætte friluftsaktiviteter målrettet den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om sikkerheds- og lovmæssige retningslinjer i planlægningen og gennemførelsen af friluftsliv, lege- og bevægelsesaktiviteter i naturen.
- Eleven kan vurdere og begrunde inddragelse af friluftspolitik og lokale naturvejledningstilbud, til at igangsætte friluftsaktiviteter målrettet den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om sikkerheds- og lovmæssige retningslinjer til at vurdere og begrunde planlægningen og gennemførelsen af friluftsliv, lege- og bevægelsesaktiviteter i naturen.
- Eleven kan anvende digitale medier, til at planlægge og igangsætte pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan anvende viden om digital mediekultur og digital dannelse, til at arbejde med den pædagogiske målgruppes overvejelser og adfærd i brugen af digitale- og sociale medier.
- Eleven kan anvende viden om sociale mediers betydning i forhold til socialisering, identitets- og relationsdannelse.
- Eleven kan anvende forskellige digitale medier til pædagogiske aktiviteter med fokus på kreative og æstetiske udtryksformer.
- Eleven kan anvende viden om den pædagogiske målgruppes legekultur, til at inddrage relevante digitale redskaber i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende viden om velfærdsteknologi, sociale- og digitale medier som hjælpemiddel til øget selvhjulpenhed og styrket livskvalitet hos den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende it, sociale og digitale medier som formidlings-, kommunikations- og dokumentationsredskaber i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende viden om lovgivning og gøre sig etiske overvejelser i brugen af digitale og sociale medier i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende digitale medier, til målrettet at planlægge og igangsætte pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan anvende viden om digital mediekultur og digital dannelse, til at arbejde målrettet med den pædagogiske målgruppes overvejelser og adfærd i brugen af digitale- og sociale medier.
- Eleven kan vurdere og begrunde sociale mediers betydning i forhold til socialisering, identitets- og relationsdannelse.
- Eleven kan vurdere og begrunde anvendelsen af forskellige digitale medier til målrettede pædagogiske aktiviteter med fokus på kreative og æstetiske udtryksformer.
- Eleven kan anvende viden om den pædagogiske målgruppes legekultur, til at begrunde inddragelsen af relevante digitale redskaber i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan vurdere og begrunde behovet for velfærdsteknologi, sociale- og digitale medier som hjælpemiddel til øget selvhjulpenhed og styrket livskvalitet hos den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan målrettet anvende it, sociale og digitale medier som formidlings-, kommunikations- og dokumentationsredskaber i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende viden om lovgivning og gøre sig etiske overvejelser til at vurdere og begrunde brugen af digitale og sociale medier i den pædagogiske praksis.
- Eleven skal gennem egenproduktion udvikle egen kreativitet inden for områderne musik, drama og værksted og kunne igangsætte aktiviteter i samspil med den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan selvstændigt planlægge og udøve æstetiske, musiske og praktiske forløb i forhold til den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan skabe rammer for leg, oplevelser og sansninger, der understøtter den pædagogiske målgruppes æstetiske udvikling og læring.
- Eleven kan anvende viden om den pædagogiske målgruppes forudsætninger, til selvstændigt at planlægge og igangsætte aktiviteter, der medinddrager og understøtter målgruppens autonomi, integritet og værdighed.
- Eleven kan anvende viden om kulturæstetiske processer, til selvstændigt og i samarbejde med andre at arbejde målrettet med aktiviteter, som fremmer målgruppens dannelse og sociale kompetencer.
Tema 4.5: Kreativt forløb
I dette tema arbejder du med dig selv, din personlighed og professionalisme via æstetiske læreprocesser. Det kunne for eksempel være et teaterstykke, performance, dukketeater eller billedkunst. Forløbet munder ud i en egentlig formidling/præsentation. Generelt set er udgangspunktet at arbejde med:
- Æstetisk virksomhed med både proces og produkt.
- At kunne skabe fordybelse for målgruppen.
- Betydningen af, at kunne indgå i demokratiske processer og forpligtende fællesskaber.
- Egen kropsbevidsthed, kroppen som udtryksform.
- At repertoiret af æstetiske udtryksformer udvikles.,
- Den pædagogiske opgave med at være kulturformidler i forhold til en given målgruppe.
- Udvikling af egne fysiske-, psykiske-, kreative-, og sociale evner til udvikling af en egentlig fagidentitet.
Målpinde
- Eleven kan etablere relationer i arbejdet med den pædagogiske målgruppe samt reflektere over den professionelles ansvar for anerkendelse i samspillet og samværet.
- Eleven kan anvende viden om legens betydning, til at understøtte den pædagogiske målgruppes sociale kompetencer og arbejde med målgruppens trivsel, læring og udvikling.
- Eleven kan anvende viden om fællesskaber, inklusion og mangfoldighed til selvstændigt at understøtte sociale fællesskaber og inkluderende miljøer.
- Eleven kan anvende viden om sammenhænge mellem kognition og sproglig udvikling til selvstændigt at planlægge, igangsætte og afprøve aktiviteter, der understøtter sprogstimulerende miljøer.
- Eleven kan selvstændigt understøtte den pædagogiske målgruppes leg, læring og udvikling på baggrund af viden om psykologiske teorier.
- Eleven kan anvende viden om udviklings- og socialpsykologi til selvstændigt at understøtte målgruppens identitetsdannelse og evne til at indgå i relationer og sociale fællesskaber.
- Eleven kan anvende viden om gruppedynamikker, til at understøtte den pædagogiske målgruppes deltagelse i sociale aktiviteter.
- Eleven kan anvende viden om begreberne normalitet og afvigelse, til at igangsætte inkluderende aktiviteter, der inddrager sociale samspil og deltagelse i fællesskaber.
- Eleven kan anvende viden om faktorer, der kan fremme eller hæmme den pædagogiske målgruppes motivation, til at deltage i pædagogiske aktiviteter og fællesskaber.
- Eleven skal gennem egenproduktion udvikle egen kreativitet inden for områderne musik, drama og værksted og kunne igangsætte aktiviteter i samspil med den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan selvstændigt planlægge og udøve æstetiske, musiske og praktiske forløb i forhold til den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om inklusion, fællesskaber og forskellige pædagogiske målgruppers kulturelle baggrunde og udtryksformer i planlægningen af pædagogiske aktiviteter.
Skoleperiode 5
Du skal nu i gang med skoleperiode 5 (SP 5)
Skoleperiode 5 varer 21 uger
I skoleperiode 5 skal du arbejde med følgende tema:
- Tema 5.1: Kommunikation, relationer og dannelse - fortsat (varighed: 24 dage)
- Tema 5.2: Afsluttende prøver og dimission (varighed: 15 dage)
Udover ovenstående temaer skal du også arbejde med følgende:
- Valgfrit uddannelsesspecifikt fag (varighed: 5 dage)
Indhold
Der arbejdes videre der med den anerkendende kommunikations betydning i pædagogisk praksis, herunder kropsbevidsthed, kropssprog og forskellige udtryksformers centrale begreber.
Din professionelle fagidentitet vil nu være udviklet til et niveau, der giver bevidsthed om egen rolle og refleksion.
I slutningen af skoleperioden skal du til prøve i et uddannelsesspecifikt, skrive afsluttende projekt samt til afsluttende prøve. Du kan læse om den afsluttende prøve i prøvevejledningen HER
Tema 5.1: Kommunikation, relationer og dannelse (fortsat)
I tema 5.1 arbejdes der med centrale begreber ift. den anerkendende kommunikations betydning i pædagogisk praksis, herunder:
- Kropsbevidsthed og kropssprog
- Forskellige udtryksformer
- Samarbejdets betydning
- Konflikthåndtering
- Selvbestemmelse
- Voldsforebyggelse
Du vil beskæftige dig med den gode relation til målgruppen og målgruppen indbyrdes.
Din professionelle fagidentitet vil nu være udviklet til et niveau, der giver refleksion og bevidsthed om egen rolle.
I tema 5.1 er der en simulation.
Klik på + til højre i feltet med "Målpinde" for at se mål for temaet
Målpinde
- Eleven kan anvende viden om aktuelle og relevante pædagogiske retninger, teorier og metoder, til at arbejde med den pædagogiske målgruppes trivsel, udvikling, læring og dannelse.
- Eleven kan planlægge, gennemføre og evaluere pædagogiske forløb og kan anvende mål for handle- og læreplaner i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende viden om forskellige pædagogiske målgrupper, til at understøtte den enkeltes egne ressourcer, handlekompetencer og mestring af hverdagen.
- Eleven kan anvende viden om andre faggrupper og relevante organisationer, der kan inddrages i arbejdet med sammenhænge i det tværfaglige samarbejde.
- Eleven kan etablere relationer i arbejdet med den pædagogiske målgruppe samt reflektere over den professionelles ansvar for anerkendelse i samspillet og samværet.
- Eleven kan anvende viden om den pædagogiske målgruppes psykologiske udvikling, til at understøtte trivsel, læring og udvikling
- Eleven kan anvende viden om udviklings- og socialpsykologi til selvstændigt at understøtte målgruppens identitetsdannelse og evne til at indgå i relationer og sociale fællesskaber.
- Eleven kan anvende viden om begreberne normalitet og afvigelse, til at igangsætte inkluderende aktiviteter, der inddrager sociale samspil og deltagelse i fællesskaber.
- Eleven kan anvende viden om socialpsykologi og kognitiv psykologi til selvstændigt og i samarbejde med andre at arbejde målrettet med den pædagogiske målgruppes trivsel, nysgerrighed, læring og udvikling.
- Eleven kan anvende viden om kommunikationsteori og -metoder, til at indgå i dialog og samarbejde med den pædagogiske målgruppe, pårørende, familie, kollegaer og andre fagpersoner.
- Eleven kan anvende viden om redskaber og metoder til rådgivning og vejledning af den pædagogiske målgruppe samt familie og pårørende.
- Eleven kan anvende viden om forskellige dokumentationsformer til faglig formidling og dialog med den pædagogiske målgruppe samt familie og pårørende.
- Eleven kan anvende viden om dokumentation som redskab til kvalitetssikring samt til samarbejde og kommunikation med kollegaer og andre fagpersoner.
- Eleven kan anvende viden om roller og relationer til selvstændigt at indgå professionelt i samarbejde både med det øvrige pædagogiske personale og andre faggrupper.
- Eleven kan anvende et professionelt fagsprog i samarbejdet med kollegaer og andre fagpersoner.
- Eleven kan anvende retningslinjer og redskaber til konflikthåndtering i forhold til den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om leg, sanser, bevægelse og idræt, til at understøtte den pædagogiske målgruppes fysiske, psykiske og sociale udvikling og trivsel.
- Eleven kan planlægge og formidle forskellige sanse- og bevægelseslege i kreative og fantasifulde rammer samt organisere bevægelseslege, der understøtter specifikke udviklings- og læringsområder.
- Eleven skal kunne planlægge, gennemføre og målrette inkluderende idræts- og bevægelsesaktiviteter, hvor målgruppen oplever glæde ved bevægelse og møder varierede deltagelsesmuligheder.
- Eleven kan anvende viden om det lokale foreningsliv samt lokale politikker og indsatsområder i planlægningen af fysiske aktiviteter for den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan i planlægningen af pædagogiske aktiviteter reflektere over den samfundsmæssige påvirkning af børn, unge og voksnes bevægelsesvaner og kropsforståelse.
- Eleven kan anvende viden om leg, sanser, bevægelse og idræt til at begrunde hvordan der arbejdes målrettet med at understøtte målgruppens fysiske, psykiske og sociale udvikling og trivsel.
- Eleven kan målrettet planlægge og formidle forskellige sanse- og bevægelseslege i kreative og fantasifulde rammer, samt organisere bevægelseslege der understøtter specifikke udviklings- og læringsområder.
- Eleven skal kunne vurdere og begrunde, hvordan målrettede inkluderende idræts- og bevægelsesaktiviteter kan forbedre den pædagogiske målgruppes deltagelsesmuligheder og oplevelse af glæde ved bevægelse.
- Eleven kan anvende viden om det lokale foreningsliv samt lokale politikker og indsatsområder til målrettet planlægning af fysiske aktiviteter for den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan identificere samfundsmæssige påvirkninger af børn, unge og voksnes bevægelsesvaner og kropsforståelse og på denne baggrund begrunde målrettede pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan anvende viden om friluftspolitik og lokale naturvejledningstilbud, til at igangsætte friluftsaktiviteter målrettet den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om sikkerheds- og lovmæssige retningslinjer i planlægningen og gennemførelsen af friluftsliv, lege- og bevægelsesaktiviteter i naturen.
- Eleven kan vurdere og begrunde inddragelse af friluftspolitik og lokale naturvejledningstilbud, til at igangsætte friluftsaktiviteter målrettet den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende viden om sikkerheds- og lovmæssige retningslinjer til at vurdere og begrunde planlægningen og gennemførelsen af friluftsliv, lege- og bevægelsesaktiviteter i naturen.
- Eleven kan anvende digitale medier, til at planlægge og igangsætte pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan anvende viden om digital mediekultur og digital dannelse, til at arbejde med den pædagogiske målgruppes overvejelser og adfærd i brugen af digitale- og sociale medier.
- Eleven kan anvende viden om sociale mediers betydning i forhold til socialisering, identitets- og relationsdannelse.
- Eleven kan anvende forskellige digitale medier til pædagogiske aktiviteter med fokus på kreative og æstetiske udtryksformer.
- Eleven kan anvende viden om den pædagogiske målgruppes legekultur, til at inddrage relevante digitale redskaber i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende viden om velfærdsteknologi, sociale- og digitale medier som hjælpemiddel til øget selvhjulpenhed og styrket livskvalitet hos den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan anvende it, sociale og digitale medier som formidlings-, kommunikations- og dokumentationsredskaber i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende viden om lovgivning og gøre sig etiske overvejelser i brugen af digitale og sociale medier i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende digitale medier, til målrettet at planlægge og igangsætte pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan anvende viden om digital mediekultur og digital dannelse, til at arbejde målrettet med den pædagogiske målgruppes overvejelser og adfærd i brugen af digitale- og sociale medier.
- Eleven kan vurdere og begrunde sociale mediers betydning i forhold til socialisering, identitets- og relationsdannelse.
- Eleven kan vurdere og begrunde anvendelsen af forskellige digitale medier til målrettede pædagogiske aktiviteter med fokus på kreative og æstetiske udtryksformer.
- Eleven kan anvende viden om den pædagogiske målgruppes legekultur, til at begrunde inddragelsen af relevante digitale redskaber i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan vurdere og begrunde behovet for velfærdsteknologi, sociale- og digitale medier som hjælpemiddel til øget selvhjulpenhed og styrket livskvalitet hos den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan målrettet anvende it, sociale og digitale medier som formidlings-, kommunikations- og dokumentationsredskaber i den pædagogiske praksis.
- Eleven kan anvende viden om lovgivning og gøre sig etiske overvejelser til at vurdere og begrunde brugen af digitale og sociale medier i den pædagogiske praksis.
- Eleven skal gennem egenproduktion udvikle egen kreativitet inden for områderne musik, drama og værksted og kunne igangsætte aktiviteter i samspil med den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan selvstændigt planlægge og udøve æstetiske, musiske og praktiske forløb i forhold til den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan skabe rammer for leg, oplevelser og sansninger, der understøtter den pædagogiske målgruppes æstetiske udvikling og læring.
- Eleven kan anvende viden om den pædagogiske målgruppes forudsætninger, til selvstændigt at planlægge og igangsætte aktiviteter, der medinddrager og understøtter målgruppens autonomi, integritet og værdighed.
- Eleven kan anvende viden om kulturæstetiske processer, til selvstændigt og i samarbejde med andre at arbejde målrettet med aktiviteter, som fremmer målgruppens dannelse og sociale kompetencer.
Tema 5.2: Afsluttende prøver og dimission
Du skal til prøve i et uddannelsesspecifikt fag. Faget bliver udtrukket alle de uddannelsesspecifikke fag undertagen faget "Arbejdsmiljø og ergonomi". Læs mere om prøven i et uddannelsesspecifikt fag HER.
Til afsluttende prøve skal du udarbejde et skriftligt projekt, der har fokus på et område eller emne inden for den Pædagogiske Assistentens arbejdsområde. Projektet kan udarbejdet individuelt eller i grupper.
Projektet tager sit afsæt i en problemformulering der bearbejdes, konkluderes og perspektiveres og derefter danner grundlag for den afsluttende mundtlige prøve, der af underviser og ekstern censor vurderes i forhold til elevens opfyldelse af uddannelsens kompetencemål. Læs mere om den afsluttende prøve HER.
Klik på + til højre i feltet med "Målpinde" for at se mål for afsluttende prøve
Målpinde
- Eleven kan selvstændigt og i samarbejde med andre planlægge, gennemføre og evaluere begrundede pædagogiske forløb.
- Eleven kan selvstændigt varetage pædagogisk arbejde inden for rammerne af den gældende lovgivning.
- Eleven kan arbejde selvstændigt med pædagogiske metoder, der understøtter trivsel, inklusion og udvikling.
- Eleven kan selvstændigt igangsætte pædagogiske aktiviteter, der tilsigter deltagelse, involvering og medskabende processer for den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan selvstændigt skabe rum til leg og kreative aktiviteter samt observere og reflektere over legens betydning for målgruppens udvikling.
- Eleven kan i samarbejde med andre selvstændigt understøtte den pædagogiske målgruppes evne til at kommunikere og indgå i sociale fællesskaber.
- Eleven kan på en anerkendende, etisk og respektfuld måde udvise initiativ, selvstændighed, ansvarlighed og empati i det professionelle møde med andre.
- Eleven kan selvstændigt varetage pædagogiske omsorgsopgaver, herunder etablere og indgå i professionelle relationer med den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan selvstændigt understøtte den pædagogiske målgruppes mestring af opgaver og udfordringer i dagligdagen.
- Eleven kan anvende viden om kognitiv og motorisk udvikling, bevægelse, krop og udeliv til at igangsætte fysisk udviklende aktiviteter.
- Eleven kan anvende viden om nationale og lokale anbefalinger i det sundhedsfremmende arbejde.
- Eleven kan selvstændigt motivere målgruppen til bevægelse samt igangsætte målrettede fysiske aktiviteter.
- Eleven kan selvstændigt tage initiativ til samtaler om sundhed, der kan understøtte målgruppens kompetencer til at træffe sunde valg.
- Eleven kan anvende hygiejniske retningslinjer til forebyggelse af smitsomme sygdomme i institutioner samt til at kunne afbryde smitteveje.
- Eleven kan anvende it og digitale løsninger til informationssøgning, samarbejde, arbejdstilrettelæggelse, faglig formidling og dokumentation af det pædagogiske arbejde.
- Eleven kan anvende digitale medier samt teknologiske løsninger som redskab i pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan selvstændigt varetage målrettet kommunikation samt reflektere over kommunikationens betydning for dialog og samarbejde med den pædagogiske målgruppe, forældre, pårørende, andre faggrupper og kollegaer.
- Eleven kan anvende viden om gældende regler og lovgivning for arbejdsmiljøområdet og selvstændigt indgå i samarbejdet om at udvikle et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø.
- Eleven kan anvende viden om konfliktnedtrappende og voldforebyggende pædagogiske metoder til forebyggelse af fysisk og psykisk vold på arbejdspladsen.
- Eleven kan selvstændigt reflektere over egen fagprofessionelle rolle samt etiske dilemmaer i det pædagogiske arbejde.
- Eleven kan selvstændigt og i samarbejde med andre identificere pædagogiske mål samt anvende mål fra handle- og læreplaner i den daglige pædagogiske praksis.
Indhold i undervisningen
Alt undervisning på ZBC er lavet med udgangspunkt i det fælles pædagogisk didaktiske grundlag. I det fælles pædagogisk didaktiske grundlag er 7 didaktiske principper som er beskrevet ud fra underviseren og eleven:Denne LUP er et udtræk fra det indhold der er tilrettelagt på ZBCs læringsplatform Moodle. Her er mål, indhold, evaluering og bedømmelse beskrevet, så det giver et samlet overblik for eleven.
Evaluering og bedømmelse
Overordnet set er der følgende bedømmelseskriterier på den pædagogiske assistentuddannelse:
- Elevens mundtlige præstation med oplæg og eventuelle produkt.
- Om barnet, den unge eller voksne er i centrum og om handlingerne begrundes med teori.
- Om eleven selv kan vægte hvilke mål, der er relevante at bruge i forhold til det konkrete projekt.
- Om alle relevante mål inddrages på relevant vis.
Bedømmelsesgrundlag: Eleverne bliver ikke bedømt i det enkelte tema, men får en samlet bedømmelse for uddannelsen i de enkelte uddannelsesspecifikke fag, grundfagene samt ved afsluttende prøve.
Eleven bedømmes ud fra målene på forløbet. Hertil gælder overordnet set:
Minimumspræstation (02) |
Den tilstrækkelige præstation er karakteriseret ved en minimal acceptabel grad af opfyldelse af faget mål. |
Fortrinlige præstation (12) |
Fremragende præstation er karakteriseret ved en udtømmende opfyldelse af fagets mål, hvor de uvæsentlige mangler ikke forstyrrer præstationen. |
Kompetencemål i den pædagogiske assistent uddannelse:
- Eleven kan selvstændigt og i samarbejde med andre planlægge, gennemføre og evaluere begrundede pædagogiske forløb.
- Eleven kan selvstændigt og i samarbejde med andre identificere pædagogiske mål samt anvende mål fra handle- og læreplaner i den daglige pædagogiske praksis.
- Eleven kan selvstændigt varetage pædagogisk arbejde inden for rammerne af den gældende lovgivning.
- Eleven kan arbejde selvstændigt med pædagogiske metoder, der understøtter nysgerrighed, trivsel, inklusion og udvikling.
- Eleven kan selvstændigt igangsætte pædagogiske aktiviteter, der tilsigter deltagelse, involvering og medskabende processer for den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan selvstændigt skabe rammer for leg og kreative aktiviteter samt observere og reflektere over legens betydning for målgruppens udvikling.
- Eleven kan i samarbejde med andre selvstændigt understøtte den pædagogiske målgruppes evne til at kommunikere og indgå i sociale fællesskaber.
- Eleven kan på en anerkendende, etisk og respektfuld måde udvise initiativ, selvstændighed, ansvarlighed og empati i det professionelle møde med andre.
- Eleven kan selvstændigt varetage pædagogiske omsorgsopgaver, herunder etablere og indgå i professionelle relationer med den pædagogiske målgruppe.
- Eleven kan selvstændigt understøtte den pædagogiske målgruppes mestring af opgaver og udfordringer i dagligdagen.
- Eleven kan anvende viden om kognitiv og motorisk udvikling, bevægelse, krop og udeliv til at igangsætte fysisk udviklende aktiviteter.
- Eleven kan anvende viden om nationale og lokale anbefalinger i det sundhedsfremmende arbejde.
- Eleven kan selvstændigt motivere målgruppen til bevægelse samt igangsætte målrettede fysiske aktiviteter.
- Eleven kan selvstændigt tage initiativ til samtaler om sundhed, der kan understøtte målgruppens kompetencer til at træffe sunde valg.
- Eleven kan anvende hygiejniske retningslinjer til forebyggelse af smitsomme sygdomme i institutioner samt til at kunne afbryde smitteveje.
- Eleven kan anvende it og digitale løsninger til informationssøgning, samarbejde, arbejdstilrettelæggelse, faglig formidling og dokumentation af det pædagogiske arbejde.
- Eleven kan anvende digitale medier samt teknologiske løsninger som redskab i pædagogiske aktiviteter.
- Eleven kan selvstændigt varetage målrettet kommunikation samt reflektere over kommunikationens betydning for dialog og samarbejde med den pædagogiske målgruppe, forældre, pårørende, andre faggrupper og kolleger.
- Eleven kan anvende viden om gældende regler og lovgivning for arbejdsmiljøområdet og selvstændigt indgå i samarbejdet om at udvikle et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø.
- Eleven kan anvende viden om konfliktnedtrappende og voldforebyggende pædagogiske metoder til forebyggelse af fysisk og psykisk vold på arbejdspladsen.
- Eleven kan selvstændigt reflektere over egen fagprofessionelle rolle samt etiske dilemmaer i det pædagogiske arbejde.
På ZBC.dk samt på sosu.info.zbc.dk/prover kan du se mere om eksamensregler, bedømmelser og procedure på ZBC.